Мадрид поема контрола над Каталуния дори ако няма ясен отговор относно провъзгласяването на независимостта на областта

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Зойдо заяви, че Мадрид ще поеме контрола над Каталуния, ако лидерът на автономната област Карлес Пучдемон даде в понеделник неясен или двусмислен отговор на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания.

Във вторник каталунският лидер отложи официалното провъзгласяване на независимост с „няколко седмици“, надявайки се да започнат преговори с Мадрид.

В отговор премиерът на Испания Мариано Рахой отказа каквито и да е преговори с настоящите управляващи и даде ултиматум на Пучдемон до понеделник в 10 часа местно време да изясни позицията си. Рахой заплаши да отнеме автономията на Каталуния, ако независимостта е провъзгласена, но все пак ще даде срок на регионалния президент до четвъртък следващата седмица да промени решението си.

„Отговорът не трябва да бъде двусмислен. Пучдемон трябва да каже „да“ или „не“, подчерта испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Зойдо пред радио Ondacero.

„Ако отговорът е двусмислен, това означава, че той не иска диалог и така испанското правителство ще трябва да предприеме действия“, добави още той.

Пучдемон, който провежда консултации с местните партии, за да подготви отговора си, е изправен пред сериозна дилема.

Ако той провъзгласи Каталуния за независима република, централното правителство ще предприеме действия и ще активира член 155 от испанската конституция. Ако реши да не обяви независимост, крайно левият блок „Кандидати за народно единство“ (CUP) ще оттегли подкрепата си от правителството на малцинството.

Най-малко 540 фирми са напуснали Каталуния от деня на референдума 1 октомври

Връзката между Андора и борбата за независимост в Каталуния

СВЯТ

Великобритания се дави в бюрокрацията на Brexit

21/11/2016 WORLD BG

Правителството трябва да се съобрази с хиляди закони и да наеме стотици служители, за да се подготви излизането на страната от ЕС, пише вестник „El País“. По ирония на съдбата, в стремежа си да се Последни

БЪЛГАРИЯ

Закупуване на недостигащ трудов стаж в България

11/04/2017 WORLD BG

През 2015 година изтичаше крайният срок за закупуване на недостигащ трудов стаж в България. Но в края на 2014 година българското правителство реши да отмени този регламент и закупуването на осигурителен стаж за пенсия да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Задържаха българин в Испания за участие в международен канал за кражба на автомобили

16/11/2017 WORLD BG

Международен канал за кражба на автомобили, продавани в България и няколко европейски страни, е разбит от полицията в Испания, съобщават испанските медии. 19 души са задържани, а още 5 се разследват. Правоохранителните органи са обискирали Последни

Leave a Reply