Задържаха българин в Испания за участие в международен канал за кражба на автомобили

Международен канал за кражба на автомобили, продавани в България и няколко европейски страни, е разбит от полицията в Испания, съобщават испанските медии. 19 души са задържани, а още 5 се разследват.

Правоохранителните органи са обискирали 14 помещения и са иззели огнестрелно оръжие, устройства за прихващане и блокиране на електромагнитни и спътникови сигнали, инструменти за разбиване на автомобили. Задържаните са с различна националност, включително испанска, гръцка, българска, румънска полска, френска, португалска и бразилска.

Организираната престъпна група се занимавала с автокражби, подправяне на документи и пране на пари. Откраднати са най-малко 85 коли, а печалбата на крадците е около 1,5 млн. евро.

Разследването е започнало през септември 2016 г., когато испански гражданин е подал сигнал в полицията, след като е получил глоба за превишена скорост в район, в който не е шофирал. В хода на следствието се е установило, че колата, чийто водач е бил хванат с превишена скорост, е двойник на колата на подалия сигнала испанец – автомобил от същата марка, цвят и същия регистрационен номер. Чрез собственика на „клонирания“ автомобил – българин, по-рано съден за кражба на автомобили, полицията е стигнала до останалите членове на бандата.

По данни на Интерпол, престъпниците са крали автомобили в различни райони на Испания, фалшифицирали са регистрационните номера, а след това са продавали колите в Португалия, Полша, Румъния, Франция, Австрия, България, Русия и Белгия. Следствието предполага, че на джамбазите е помагал член на градския съвет на Мадрид, който е снабдявал групировката с информация за съществуващи автомобили, които биха могли да „клонират“.

Акцията е проведена с подкрепата на Европол и българската полиция.

В Испания се крадат 425 автомобила всеки ден

Най-продаваните автомобили в Европа и по света

Be the first to comment

Вашият коментар