Испания се завръща на международната политическа сцена

Испания възнамерява да започне да играе по-важна роля на международната политическа сцена, е заявил министерът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис в разговора си с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Срещата между двамата се проведе в Бон, Германия, където заседава „Г-20” (Групата на двадесетте).

Според испанската телевизия RTVE на срещата с американския си колега, министър Дастис е заявил, че след почти едногодишна пауза заради политическата криза в страната заради липсата на правителство, Испания иска да се върне на световната политическа сцена и това включва укрепването на отношенията със Съединените щати“. Испанският министър заяви, че връзките между двете страни могат да се развиват в многостранни посоки, например съвместната борба срещу тероризма и политиката в Африка и Латинска Америка, която е важен регион за Испания.

Министърът е заявил, че по време на срещата не е бил обсъждан „мексиканския въпрос” т.е. различията между мексиканското правителство и администрацията на САЩ. Но е припомнил, че страните от Латинска Америка „са важни за Испания“ и испанското правителство е готово да „разговоря и сподели опит, но не и да бъде посредник или да говори от името на някой друг.“

Дастис е предложил Испания да сътрудничи на ЕС и САЩ, за да „останат важни съюзници в името на мира, сигурността и просперитета”.

Европейският парламент одобри споразумението за свободна търговия с Канада CETA

Европейската комисия заплаши Испания със съд

Испанският парламент гласува закон: осъдените за корупция нямат право на помилване