Международните паспорти по света са само 4 цвята

https://www.facebook.com/WORLD-BG-1181714078561341/

Паспортът е международен документ за пътуване от една страна в друга.
В разпоредбите на стандартите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) е стандантизирано какъв да бъде паспорта: размер, материал и дизайн. Въпреки това изборът на цвят е оставен на страната, която издава паспорта: червен, зелен, син или черен.

Има различни причини, поради които една нация предпочита паспорта и да е в червено, а не в синьо или зелено. Като цяло причините са свързани с местните политически и географски особености или религиозни и исторически традиции.

В страницата на паспорта Index, интерактивен инструмент, който категоризира паспортите по целия свят, се вижда, че преобладаващите цветове са червено и синьо и в по-малка степен в зелено. Най- рядко използван е череният цват. На тази страница може да се види кои са най-силните паспорти в целия свят и Германия е лидер в класацията.

Нации, чиито преобладаваща религия е мюсюлманска избират зеления цвят, защото е бил любимия цвят на пророка Мохамед. Също така зеленото е на флаговете на различни ислямски страни като Мавритания, Иран, Пакистан и Афганистан. На африканските републики Кот д’Ивоар, Буркина Фасо, Сенегал и Нигерия паспортите са зелени, тъй като това ги отличава като членове на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Червеният цвят на някои паспорти е символ за неговата комунистическа история, както в миналото, така и в настоящето например: Китай, Словения, Сърбия, Полша и Румъния. Северните страни пък избират този цвят, защото е популярен в културата на викингите.
Паспортите на Европейския съюз не са червени, а цвят бордо и това кара държавите, които се стремят да станат пълноправни членове, да копират този цвят, с надеждата, че някой ден ще принадлежат към ЕС. Тези страни са Турция, Албания и Македония.

Трябва да се отбележи, че спорът за цвета на единния паспорт на ЕС е продължил с години, тъй като 9 от членовете на съюза не са се съгласявали. Дизайнът е предложена през 1981 г. и Обединеното кралство се противопоставя, като смята, че в цвета има „френско влияние“.

В момента само Хърватия е единствената държава от ЕС, която все още е със син паспорт.

Паспортите на Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела са сини заради членството им в организацията Mercosur, както и паспортите на държавите, които принадлежат към Карибската общност (CARICOM), въпреки че се смята, че синият цвят е избран поради географското разположение между океаните. До 1976 г. паспортът на САЩ е бил зелен. След това става син като промяната се прави по случай двестагодишнината от създаването на държавата и, в същото време, да съответства на синия флаг на страната.

Паспортите с черен цвят са от най-рядката група- това са африканските държави като Демократична република Конго, Замбия, Ботсвана, Бурунди, Чад, Ангола и Малави.

Нова Зеландия също е избрала черното, тъй като това е националният й цвят.

СВЯТ

Канада увеличaва приема на имигранти

31/10/2016 WORLD BG 1
https://www.facebook.com/WORLD-BG-1181714078561341/

Канада вероятно ще увеличи броя на имигрантите от 300 000 на 450 000 души на година, предаде Си Би Си (CBC), цитирана от БТВ. По данни на телевизионния канал, в най-скоро време либералното правителство на Последни

регистрация на автомобил
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Социално-осигурителни права в Европейския съюз- електронни формуляри

09/12/2016 WORLD BG 0
https://www.facebook.com/WORLD-BG-1181714078561341/

Формуляри за удостоверяване на Вашето положение и социално-осигурителни права по отношение на обезщетенията (социалната сигурност), когато се местите в рамките на ЕС. Тези формуляри са полезни, за да можете да упражнявате Вашите права за социални Последни

разпит симеон дянков
БЪЛГАРИЯ

Симеон Дянков е призован на разпит в столичното следствие

04/01/2017 WORLD BG 0
https://www.facebook.com/WORLD-BG-1181714078561341/

Симеон Дянков е призован на разпит в столичното следствие, очаква се да бъде обвинен за продажбата на държавния пакет акции в EVN Бившият финансов министър Симеон Дянков е призован на разпит в столичното следствие на Последни

Be the first to comment

Вашият коментар