Министър-председателят на Испания е призован като свидетел по дело за корупция

2016

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой е призован да свидетелства по делото за корупция в управляваната от него „Народна партия“.

Това е решението на съда, председателстван от съдия Анхел Уртадо. Решението е взето с мнозинство – двама срещу един. Сега остава да се насрочи датата, когато Рахой ще трябва да свидетелства по делото за корупция „Gürthel“.

Според испанското законодателство, всяко длъжностно лице, включително и министър-председателят на Испания е задължено да даде показания в съда при наличието на съдебно решение. Настояването Рахой да бъде призован като свидетел в съда е направено три пъти от Европейската асоциация на демократичните Адвокати (ADADE).

Делото „Gürthel“ е един от случаите за корупция по най-високите етажи на властта в Испания. В хода на разследването бе установено, че в продължение на 18 години управляващата, в момента, в Испания „Народна партия” е водено „двойно счетоводство“. В периода от 1990 до 2008 г., освен официалните финансови отчети са съществували още няколко паралелни, в които са били осчетоводявани текущите финансови разходи.

Главният заподозрян е бившият партиен счетоводител Луис Барсенас, който бе арестуван през 2013 г., но през 2015 г. бе пуснат под гаранция. В показанията си Барсенас твърди, че членовете на ръководството на партията са знаели за съществуването на т.нар. „черна каса“ и дори са получавали пари от нея.

Опозицията поиска оставката на премиера Мариано Рахой, а в страната се проведоха протестни митинги.

Рахой отхвърли всички обвинения на Барсенас и заяви, че е сгрешил като му се е доверил.

За година и половина в Испания са заведени 1378 дела за корупция

БЪЛГАРИЯ

Изчезна тир, натоварен с чиста българска мед за износ

14/10/2017 WORLD BG

Изчезна тир, натоварен с чиста българска мед за износ. 23-те тoнa бакър, на стойност над 100 000 долара, са пътували oт българския град Πиpдoп към Турция. На cвилeнгpaдcĸи oxpaняeм пapĸинг камиона и товара изчезват. Свързани

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българин е арестуван в Испания за изнасилване на 11 годишната си дъщеря

27/10/2017 WORLD BG

Българин е арестуван в Испания за изнасилване на 11 годишната си дъщеря. Испанската Гражданска гвардия го е задържала в семейното жилище. Жалбата е подадена от майката на жертвата. Семейството е живяло в село, намиращо се Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Валери Симеонов: България вече не е мащеха за българите в чужбина

24/12/2017 WORLD BG

Валери Симеонов: България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но със сегашното управление мисля, че ставаме и баща, и майка. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика пред агенция „Фокус“, цитиран от Последни

Be the first to comment

Вашият коментар