Министър-председателят на Испания е призован като свидетел по дело за корупция

2016

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой е призован да свидетелства по делото за корупция в управляваната от него „Народна партия“.

Това е решението на съда, председателстван от съдия Анхел Уртадо. Решението е взето с мнозинство – двама срещу един. Сега остава да се насрочи датата, когато Рахой ще трябва да свидетелства по делото за корупция „Gürthel“.

Според испанското законодателство, всяко длъжностно лице, включително и министър-председателят на Испания е задължено да даде показания в съда при наличието на съдебно решение. Настояването Рахой да бъде призован като свидетел в съда е направено три пъти от Европейската асоциация на демократичните Адвокати (ADADE).

Делото „Gürthel“ е един от случаите за корупция по най-високите етажи на властта в Испания. В хода на разследването бе установено, че в продължение на 18 години управляващата, в момента, в Испания „Народна партия” е водено „двойно счетоводство“. В периода от 1990 до 2008 г., освен официалните финансови отчети са съществували още няколко паралелни, в които са били осчетоводявани текущите финансови разходи.

Главният заподозрян е бившият партиен счетоводител Луис Барсенас, който бе арестуван през 2013 г., но през 2015 г. бе пуснат под гаранция. В показанията си Барсенас твърди, че членовете на ръководството на партията са знаели за съществуването на т.нар. „черна каса“ и дори са получавали пари от нея.

Опозицията поиска оставката на премиера Мариано Рахой, а в страната се проведоха протестни митинги.

Рахой отхвърли всички обвинения на Барсенас и заяви, че е сгрешил като му се е доверил.

За година и половина в Испания са заведени 1378 дела за корупция

ЛЮБОПИТНО

Какво представляват ураганите и как се образуват?

12/09/2017 WORLD BG

Какво представляват ураганите? За много от нас тази тема не е нещо ново, тъй като сме го учили в час по география и по-точно в темите за кръговрата на водата. Ураганите…всъщност това са силни бури, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление

29/10/2017 WORLD BG

Каталуния не признава наложеното ѝ от испанските власти управление. Вицепремиерът на областта Ориол Жункерас заяви, че ръководството на автономната област не признава решението на Мадрид да свали от власт лидера Карлес Пучдемон и да разпусне Последни

БЪЛГАРИЯ

Властите в България започнаха да конфискуват гробове

08/06/2017 WORLD BG

Властите в България започнаха да конфискуват гробове. През 2015 година в България е влязла Наредба за гробищните паркове. Според нея ако наследниците на починалия не са заплатили необходимата такса за запазването на гроба, то властите Последни

Leave a Reply