Министър-председателят на Испания е призован като свидетел по дело за корупция

2016

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой е призован да свидетелства по делото за корупция в управляваната от него „Народна партия“.

Това е решението на съда, председателстван от съдия Анхел Уртадо. Решението е взето с мнозинство – двама срещу един. Сега остава да се насрочи датата, когато Рахой ще трябва да свидетелства по делото за корупция „Gürthel“.

Според испанското законодателство, всяко длъжностно лице, включително и министър-председателят на Испания е задължено да даде показания в съда при наличието на съдебно решение. Настояването Рахой да бъде призован като свидетел в съда е направено три пъти от Европейската асоциация на демократичните Адвокати (ADADE).

Делото „Gürthel“ е един от случаите за корупция по най-високите етажи на властта в Испания. В хода на разследването бе установено, че в продължение на 18 години управляващата, в момента, в Испания „Народна партия” е водено „двойно счетоводство“. В периода от 1990 до 2008 г., освен официалните финансови отчети са съществували още няколко паралелни, в които са били осчетоводявани текущите финансови разходи.

Главният заподозрян е бившият партиен счетоводител Луис Барсенас, който бе арестуван през 2013 г., но през 2015 г. бе пуснат под гаранция. В показанията си Барсенас твърди, че членовете на ръководството на партията са знаели за съществуването на т.нар. „черна каса“ и дори са получавали пари от нея.

Опозицията поиска оставката на премиера Мариано Рахой, а в страната се проведоха протестни митинги.

Рахой отхвърли всички обвинения на Барсенас и заяви, че е сгрешил като му се е доверил.

За година и половина в Испания са заведени 1378 дела за корупция

двама българи, експлоатирали няколко
КРИМИНАЛНИ

Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция

24/03/2017 WORLD BG

Периода е 10-17 март 2017 година. Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция. 1. Испанската полиция е арестувала в град Албасете двама български граждани при опит за грабеж. На 10 март Последни

НОВИНИ

Wizz air пусна 24-часова промоция на самолетните си билети

12/06/2018 WORLD BG

Унгарската нискотарифна компания Wizz air пусна 24-часова промоция на самолетните си билети. Тя е валидна само днес, 12 юни 2018 г., до полунощ и важи за всички дестинации. Единственото условие на промоцията е билетите да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Избори 2017: В Испания ще има 38 избирателни секции в 34 населени места

05/03/2017 WORLD BG

След четиричасово заседание Централната избирателна комисия взе решение за броят на секциите за гласуване в чужбина за предсрочния парламентарен вот на 26 март. Въз основа на 3009-те подадени заявления за гласуване от живеещи в Испания Последни

Be the first to comment

Вашият коментар