Мощната буря Ана наближава Испания

Вчера испанската Държавна метеорологична служба (AEMET) разпространи специално предупреждение, че мощната буря-циклогенез* с името Ана наближава Испания. Този силен атмосферен фронт ще достигне бреговете на Кантабрия в неделя, ще премине през по-голямата част на Иберийския полуостров и ще достигне до Балеарските острови. Ана ще бъде съпътствана с много силни ветрове и обилни валежи.

AEMET подчертава, че до момента в Испания никога не е имало такава буря. На места валежите ще достигнат до 80-100 куб. мм./час, най-вече в северозападната част на страната и планинските райони на северната половина на полуострова. По високите части валежите ще бъдат предимно от сняг.

На много места от полуострова и Балеарските острови се очаква ветровете да достигнат скорост от порядъка на 80-100 км/час и 120 км./час в Галисия и планинските райони на някои части от страната. Силният вятър ще предизвика бурно вълнение по цялото крайбрежие на Испания. Температурите ще започнат да се понижават още днес. В 8 провинции е активиран код за опасност от силни ветрове, ниски температури и валежи от сняг:

  • в Хуеска, Лерида и Навара е активиран жълт код за обилни снеговалежи в някои части;
  • в Барселона е активиран жълт код за ниски температури;
  • в Жирона, Хуеска, Лерида, Тарагона и Кастейон е активиран жълт код за силни ветрове;
  • по крайбрежието на Жирона е активиран оранжев код за силно вълнение;
  • по крайбрежието на островите Майорка и Менорка е активиран Жълт код за силно вълнение.

Очаква се силата на бурята да започне да утихва в понеделник.

*Неравномерното разпределение на светлина и топлина над земното кълбо предизвиква разлика в атмосферното налягане над териториите. Възниква преместване на въздушни маси от зоните с високо налягане към местата с ниско, което обуславя появата на вятъра. Океаните, моретата и континенталните територии с различен ландшафт и надморска височина са обособили характерни зони на ниско и високо налягане (барични центрове), които обикновено носят географските имена на районите, над който се формират, имат предимно постоянен характер и определена цикличност. През отделните сезони баричните центрове имат по-висока или по-ниска активност, но възникват и временни нерегулярни зони на циклогенез, които усложняват познатата схема на общата атмосферна циркулация.

Отново лошо време се очаква в Испания

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

1 893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €

03/07/2017 WORLD BG

1.893 бензиностанции в Испания продават дизел на цена под 1 €. Те представляват 19% от общия брой бензиностанции на полуострова и Балеарските острови. Извън тази статистика остават бензиностанциите на Канарските острови заради специалните данъчни облекчения Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Записване на дете в училище в Испания

07/05/2018 WORLD BG

Правото на образование в Испания е заложено в Конституцията на страната. В член 1 от Закона за образованието от 3 юли 1985 г. се казва, че всяко дете в училищна възраст има право на образование Последни

Be the first to comment

Вашият коментар