Наближаващата зима се очаква да бъде най-студената и най-снежната от десетилетия

Наближаващата зима се очаква да бъде най-студената и най-снежната от десетилетия за Европа. След горещото лято и есента, редуваща много сухи и много влажни периоди, се очаква и зимата да бъде екстремна: с температури по-студени от обичайните и обилни снеговалежи. До този извод стигнаха испанските метеоролози и климатолози на срещата в каталунския град Дас, проведена на 1 октомври 2017 г.

На срещата присъстваха повече от 80 експерта, които дискутираха наближаващата зима в Испания и Европа. Голяма част от присъстващите бяха на мнение, че тази зима ще бъде дълга, студена и с много снеговалежи.

Много от испанските експерти са убедени в твърденията си, а и световноизвестни метеоролози предупреждават, че наближаващата зима е вероятно да бъде една от най-студените за последните години. Очаква се студените фронтове от северна Европа да са толкова мощни, че да достигат чак и до южните части на континента.

Към мнението на испанските си колеги се присъединяват и българите.

„Очаквам зима със сериозен снеговалеж на базата не само на ураганите и вулканите, а на още няколко съществени фактора. Наблюденията напоследък показват, че на всеки пет-шест години имаме много обилен снеговалеж. Снегът и дъждът по принцип се образуват заради това, че има дребни прахови частици в атмосферата, те са микроскопични, иначе не може да се образуват капки. Когато имаме вулканична дейност и толкова мощни урагани, това показва, че имаме насищания в атмосферата на достатъчно влага, което е предпоставка за добър снеговалеж“, е мнението на д-р Никола Петров, астроном и директор на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен пред „Дарик Радио“.

Д-р Никола Петров посочи, че последната зима с голям сняг е била през 2012-2013 г.

Много от европейските държави вече са започнали подготовките за една зима, която ще подложи на изпитание службите за гражданска защита, фирмите за почистване на пътищата, електрическите компании и т.н.

Жегата в Испания се увеличава и ще стигне 42 градуса в края на седмицата

Все повече авиокомпании ще бъдат принудени да летят само през нощта

Be the first to comment

Вашият коментар