Най-богатият българин в света (видео)

Най-богатият българин в света в момента е почетен консул на България в Канада и се казва Игнат Канев или Игнат Христов Кънев. Той е роден в русенското село Горно Абланово на 6 октомври 1926 година. Игнат е четвъртото по ред дете от 7-те рожби на семейство Мита и Христо Къневи.

Трудните години по онова време карат Игнат на 14 години да тръгне да търси препитание в Австрия. През месец март 1941 г. Канев и още няколко момчета чуват за българина Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 5 години чиракуване младия Игнат започва собствена търговия и производство на плодове и зеленчуци.

През 1951 г. изоставя бизнеса си в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Започва скромно – купувайки парцел земя за 300 долара. Върху този парцел той и група негови приятели успяват да построят малка дървена къща. В последствие той я продава на двойно по-висока цена и купува 2 парцела…и така нататък. По този начин предприемчивия Игнат успява да построи цели 307 къщи.

Най-големият му пробив става след препоръка от известен адвокат, който успява да го препоръча на всичките си клиенти.

През 1957 година строи първата си по-висока сграда – на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа.

През 1948 г. се жени за Катерина – австрийка от хърватски произход. За 28 години брак няма деца от нея, а тя почива от рак.

През 1977 г. се жени за Димитрина, която е 25 години по-млада от него. Запознават се, когато тя е на посещение в Канада при дядо си, емигрирал в страната преди години. През 1978 г. се ражда Анна-Мария Канев, а през 1980 – Кристина-Мария Канев. Анна-Мария завършва Колумбийския университет, а после икономика в Оксфорд. Кристина-Мария е юрист. И двете стават вицепрезиденти на семейната фирма.

След оттеглянето на Игнат Канев от поста президент, тази длъжност се заема от майката, Димитрина Канев.

Освен със строителство Канев се занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на „General Motors“ и продава хиляди коли и камиони. За успешния си бизнес той е поканен лично от президента на фирмата на вечеря в Детройт.

Собственик е на 6 голф игрища и голяма строителна фирма в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име.
В момента богатството му се оценява на над 1 млрд долара.

Благодарение на усърдието и предприемчивостта си Игнат Канев бързо натрупва голямо състояние, което му дава възможност да се заеме с благотворителна дейност. Дарява средства предимно за здравни и учебни цели, както и за утвърждаване на православната църква.

Прави първото си голямо дарение през 1955 г. за болница в Торонто, когато дава непосилната за следвоенните години сума от 2000 долара.

Подпомага свои предприемчиви сънародници, дошли да търсят късмета си в Канада.

Дава земя и над 1 млн. долара за строеж на православния храм „Свети Димитър“ в Торонто, осветен от бившия русенски митрополит, а впоследствие патриарх Неофит и от митрополита на Северна Америка и Австралия Йосиф.

През 1976 г. дарява средства за построяване на детска градина в родното си село Горно Абланово. А след демократичните промени спомага за ремонта на местната църква, обзавежда компютърен кабинет в училището и дарява линейка.

През 2001 и 2003 г. дарява оборудване за русенското училище „Отец Паисий“.

През 2009 г. строителният магнат дава 2.5 млн долара за реконструкция на сградата на Osgoode Hall Law School към Йоркския университет в Торонто, която впоследствие се нарича на негово име Ignat Kaneff Building.

През 90-те години на 20-ти век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“. Центърът разполага с многофункционална зала за 800 места, сцена с площ 120 m², заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, всичко това оборудвано с най-модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Открит е тържествено на 10 октомври 2013 г. в присъствието на ректора на университета проф. Христо Белоев, патриарх Неофит, президента Росен Плевнелиев, бившия президент Георги Първанов, кмета на град Русе, областния управител, временно изпълняващия длъжността посланик на Канада в Букурещ и др. представителни лица.

За рождения му ден през 2014 г. с негово дарение от 300 хил. лв. е построен културен дом в родното му село Горно Абланово, наречен „Канев център“, а читалището е преименувано на „Канев-Пробуда 1924”.

През 2002 г. Игнат Канев е награден с орден „Стара планина”- първа степен.

През 2010 г. Игнат Канев е награден с орден на Онтарио.

За щедрото дарение за обновяването на сградата на юридическия колеж през 2010 г. Йоркският университет му присъжда званието почетен доктор по юридическите науки.

Като благодарност за щедрото дарение към Русенския университет строителят е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на университета и става 38-мия почетен доктор на Русенската „Алма матер“.

За щедрата финансова подкрепа към различни училища и учебни учреждения в Русе и Русенска област кметът на града Пламен Стоилов го удостоява със званието „Почетен гражданин на град Русе“, а от областния управител Венцислав Калчев получава Знака на областния управител на Област Русе.

Най-богатият човек в света за всички времена