Най-луксозните къщи, построени под земята (галерия)

Къщите под земята са съществували през цялата история на човечеството. От пещерите като първобитен подслон до къщите, закопани в планините на Гранада и Тунис и полу-подземните къщи на Исландия.

Най- важното при тях е, че използват земята, която ги обгръща като изолатор, който ги предпазва от климатичните особености и за това не е необходимо да се консумира енергия. Освен това поддържат постоянна температура и влажност както през зимата, така и през лятото. Те имат отлична звукоизолация и са напълно интегрирани с пейзажа.

1. Замъкът Lättenstrasse в Швейцария

Създаден от швейцарския архитект Петър Vetsch, който се занимава с проектиране сгради от този тип от 70-те години на миналия век. Извитите форми, построени с армиран бетон интегрират къщата в природата все едно е още едно органично тяло, което перфектно се адаптира към извивките и наклоните на терена, на който е построена.

2. Къща Aloni, разположена на един от гръцките острови
Тази къща носи името на земеделеца, който в миналото е обработвал земята, върху която тя е построена. Две каменни стени образуват два хълма и къщата се явява продължение на естествената форма на земята, без да се променя формата на планината.

3. Dani Ridge House в САЩ
Къщата е построена на хълм с наклон към океана. Тя е проектирана да е полу-вкопана в земята, за да се запази прекрасната гледка към океана. Вкопаната част, в която се помещават гараж, килер и помещение за пране и гладене, служи за прикриване на къщата от пътя, който минава до нея. В непокритата част са разположени всекидневни, а спалните са изцяло остъклени, за да се слее с пейзажа наоколо.

4. Къща Pembrokeshire в Англия
Намира се в защитения Национален парк Pembrokeshire и целта е била къщата да въздейства възможно най-малко на пейзажа, Построена е във формата на терасовидна могила, която е с лице към скалите. Формата на покрива следва извивката на земята и е покрит с тревата, за да придаде последователност на поляната.

5. Naucalpan (México)
Органичната архитектура или „био-архитектура“ се стреми да създаде пространства, които да са в хармония с природата. В тази къща се възвръща идеята за „потомствено убежище“, подобно на пещерите и иглута. Къщата, всъщност, са извити и непрекъснати пространства, които са защитени от мантията на майката Земя и които ще се размножават, растейки като един организъм на според нарастващите нужди на собствениците ѝ.

6. Adirondack, Ню Йорк, САЩ
Замислена като място за работа, за пребиваване и отдих, тази къща е вграден във вътрешността на хълм, от който се подава само фиса. Останалата част: физкултурен салон, малък театър, басейн и няколко тераси остават под земята. Терасите вписват къщата в околната среда чрез големи прозорци, а голям оберлихт позволява на светлината да прониква навсякъде.

7. Kentfield Hillside, Monte Tamalpais, Сан Франциско, САЩ
Тази красива и устойчива къща я оформя извита подпорна стена, която се вписва в контурите на естествения терен. Покрита е с растителност, която я слива с пейзажа и дава непрекъснатост на тераса, която има невероятна гледка. Над земята излизат само отвори за осветление и фотоволтаични панели. Къщата разполага и с пасивна отоплителна система, захранващи се със събраната дъждовна вода.

8. Villa Vals, швейцарските Алпи
Намира се на невероятно място, цялата къща е под земята. Разпределена е около една тераса от 60 кв.м., която има широк изглед и която изглежда като кратер в хълма над заснежените върхове. При проектирането на интериорните пространства, които имат капацитет за 10 души, са комбинирани идеи на най-престижните холандски дизайнери.

9. Cedeira, Brixeo, Галисия, Испания
За да впишат къщата добре в околната среда, архитектите са направили клин в склона на хълма и са извадили пръстта, създавайки фасадата, която започва от тераса с невероятен изглед. Вътрешните пространства са под пръстта на билото на планината, а две бетонни стени ограничават странично пространство на терасата. Фасадата е изцяло с прозорци.

Най-тясната къща в Европа се намира в Испания (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Издирва се българка, изчезнала от летището в Барселона

24/08/2017 WORLD BG

Издирва се българка, изчезнала от летището в Барселона. Казва се Любка Димитрова Георгиева и от 4 дни е в неизвестност. За последно са я видели в залата за заминаващи полети на летище „Ел Прат”. Близките Последни

СВЯТ

Взрив избухна до автобуса на футболен клуб “Борусия Дортмунд”

11/04/2017 WORLD BG

В следствие на експлозия в близост до автобуса на футболния отбор „Борусия Дортмунд” има поне един ранен. Инцидентът е станал на път към стадиона, където е трябвало да се проведе футболната среща между германците и Последни

запор на банковите сметки в чужбина
БЪЛГАРСКО ПРАВО

Въвеждат в България европейска заповед за запор на банковите сметки в чужбина

15/02/2017 WORLD BG

Служебният министър на правосъдието на Р.България Мария Павлова е направила предложение за Постановление на Министерски съвет, чрез което България окончателно да въведе прилагането на един от Регламентите на Европейския съюз. Става на въпрос за създаване Последни

Be the first to comment

Вашият коментар