Най-луксозните къщи, построени под земята (галерия)

Къщите под земята са съществували през цялата история на човечеството. От пещерите като първобитен подслон до къщите, закопани в планините на Гранада и Тунис и полу-подземните къщи на Исландия.

Най- важното при тях е, че използват земята, която ги обгръща като изолатор, който ги предпазва от климатичните особености и за това не е необходимо да се консумира енергия. Освен това поддържат постоянна температура и влажност както през зимата, така и през лятото. Те имат отлична звукоизолация и са напълно интегрирани с пейзажа.

1. Замъкът Lättenstrasse в Швейцария

Създаден от швейцарския архитект Петър Vetsch, който се занимава с проектиране сгради от този тип от 70-те години на миналия век. Извитите форми, построени с армиран бетон интегрират къщата в природата все едно е още едно органично тяло, което перфектно се адаптира към извивките и наклоните на терена, на който е построена.

2. Къща Aloni, разположена на един от гръцките острови
Тази къща носи името на земеделеца, който в миналото е обработвал земята, върху която тя е построена. Две каменни стени образуват два хълма и къщата се явява продължение на естествената форма на земята, без да се променя формата на планината.

3. Dani Ridge House в САЩ
Къщата е построена на хълм с наклон към океана. Тя е проектирана да е полу-вкопана в земята, за да се запази прекрасната гледка към океана. Вкопаната част, в която се помещават гараж, килер и помещение за пране и гладене, служи за прикриване на къщата от пътя, който минава до нея. В непокритата част са разположени всекидневни, а спалните са изцяло остъклени, за да се слее с пейзажа наоколо.

4. Къща Pembrokeshire в Англия
Намира се в защитения Национален парк Pembrokeshire и целта е била къщата да въздейства възможно най-малко на пейзажа, Построена е във формата на терасовидна могила, която е с лице към скалите. Формата на покрива следва извивката на земята и е покрит с тревата, за да придаде последователност на поляната.

5. Naucalpan (México)
Органичната архитектура или „био-архитектура“ се стреми да създаде пространства, които да са в хармония с природата. В тази къща се възвръща идеята за „потомствено убежище“, подобно на пещерите и иглута. Къщата, всъщност, са извити и непрекъснати пространства, които са защитени от мантията на майката Земя и които ще се размножават, растейки като един организъм на според нарастващите нужди на собствениците ѝ.

6. Adirondack, Ню Йорк, САЩ
Замислена като място за работа, за пребиваване и отдих, тази къща е вграден във вътрешността на хълм, от който се подава само фиса. Останалата част: физкултурен салон, малък театър, басейн и няколко тераси остават под земята. Терасите вписват къщата в околната среда чрез големи прозорци, а голям оберлихт позволява на светлината да прониква навсякъде.

7. Kentfield Hillside, Monte Tamalpais, Сан Франциско, САЩ
Тази красива и устойчива къща я оформя извита подпорна стена, която се вписва в контурите на естествения терен. Покрита е с растителност, която я слива с пейзажа и дава непрекъснатост на тераса, която има невероятна гледка. Над земята излизат само отвори за осветление и фотоволтаични панели. Къщата разполага и с пасивна отоплителна система, захранващи се със събраната дъждовна вода.

8. Villa Vals, швейцарските Алпи
Намира се на невероятно място, цялата къща е под земята. Разпределена е около една тераса от 60 кв.м., която има широк изглед и която изглежда като кратер в хълма над заснежените върхове. При проектирането на интериорните пространства, които имат капацитет за 10 души, са комбинирани идеи на най-престижните холандски дизайнери.

9. Cedeira, Brixeo, Галисия, Испания
За да впишат къщата добре в околната среда, архитектите са направили клин в склона на хълма и са извадили пръстта, създавайки фасадата, която започва от тераса с невероятен изглед. Вътрешните пространства са под пръстта на билото на планината, а две бетонни стени ограничават странично пространство на терасата. Фасадата е изцяло с прозорци.

Най-тясната къща в Европа се намира в Испания (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар