ЕК активира 6 наказателни процедури срещу България

ЕК активира 6 наказателни процедури срещу България. Брюксел търси отговорност от София за неизпълнени ангажименти по следните направления:

  • енергийно законодателство– Поправките в българското законодателство, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет и на Директивата за природния газ не следват европейското право. Избраните модели за отделяне на собствеността върху тръбите, от тази на преносителите и разпределите на газ, са погрешни. Неправилни са и българските разпоредби, които дават възможност на газовите оператори да отказват свързване с извинението, че нямат капацитет да приемат повече клиенти.
  • финансови пазари– Според Еврокомисията Директивата за пазарите и финансовите инструменти не е приложена изцяло в България. Срокът за прилагането ѝ у нас е бил до април 2016 г.
  • достъп до адвокат. ЕК е установила, че в българското право все още не е приложена Директивата за правото на достъп до адвокат. Според европейското законодателство всеки, заподозрян в престъпление, има право на справедлив процес и на защита от служебно назначен адвокат.
  • обмен на данни между страните-членки по наказателни въпроси– По силата на Европейска заповед за разследване по наказателни дела българските власти са задължени да третират по еднакъв начин молбите за предоставяне на доказателства от разследващите органи както от европейските държави, така и от българското следствие. Поправките в НПК за изравняването им е трябвало да бъдат направени до май 2017 г.

По тези четирите наказателни процедури Еврокомисията дава срок от 2 месеца, в който българското правителство трябва да направи необходимите поправки. Ако страната не успее да се справи, ЕК ще подаде иск пред европейския съд.

  • дигиталната сфера– вчера е изпратено искане до Европейския съд в Люксембург за налагане на ежедневна глоба от по 22 226 евро за затова, че българското правителство не е информирало Европейската комисия за пълното адаптиране на националното законодателство към Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Това е трябвало да стане до септември 2016 г.
  • земеделие– процедурата е срещу начина, при който в България се регистрират защитени храни и селскостопански продукти. Еврокомисията установява, че в България се прилагат правила от 1999 г., които е трябвало да бъдат отменени при влизането на страната в ЕС преди 11 г, или най-късно до 2008 г.

Европейската комисия откри нарушения около обществените поръчки в България и започва процедура срещу страната

най-богатият
ЛЮБОПИТНО

Най-богатият човек в света за всички времена

25/12/2016 WORLD BG

Сайтът Celebrity Net Worth публикува наскоро класация на най-богатите хора в историята на човечеството за последните десет века. Богатство им е преизчислено в съвременни стойности като за целта е сметната инфлацията за последните 1000 години. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните

02/09/2017 WORLD BG

Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните. Става на въпрос за 6-месечните помощи, т.нар. Plan Prepara, които от 15 август вече не съществуват, пише испанският вестни „El confidencial“. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Задържаха българи за разпространение на фалшиви евро в Испания

27/01/2018 WORLD BG

Задържаха българи за разпространение на фалшиви евро в Испания. Националната полиция е разкрила, че престъпната организация, която е внасяла от България фалшиви банкноти от по 500 евро, е закупувала луксозни стоки с тях, които в Последни

Leave a Reply