По случай националния празник на Каталуния в Барселона се проведе голямо шествие на сепаратистите

Каталунските сепаратисти излязоха на манифестация по случай националния празник на Каталуния La Diada. Днес, на 11 септември, центърът на Барселона се изпълни с викове в подкрепа на референдума за независимост, насрочен за 1 октомври тази година, но отменен от испанския Конституционен съд. Мнозинството скандираше: „И да искат, и да не искат, ние ще гласуваме!”

Тази година шествието напълни улиците Passeig de Gràcia и Aragó, образувайки един голям кръст, който, според организаторите на манифестацията, е позитивния символ на демокрацията и свободата.

Дружеството ANC, което от 2012 г. е организатор на честванията по случай каталунския национален празник, заяви, че в митинга са участвали над половин милион души.

Около 17:00 часа насъбралото се множество почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите в джихадистките атентати в градовете Барселона и Камбрилс (Тарагона). Певецът Орфео Катала откри на сцената, разположена точно на кръстовището на двете улици, музикалната програма. Той изпълни каталунския химн, а програмата продължи с музикалната група Els Amics de les Arts.

В 17:14 часа в четирите краища на двете улици бяха опънати огромни плакати с размери 16Х16 метра, на които пишеше: „Мир и свобода”, „Референдум значи демокрация”, „Да”. Плакатите, с помощта на присъстващите, започнаха да се придвижват към пресечната точка на улиците Passeig de Gràcia и Aragó, а хората скандираха: „Независимост” и „Ще гласуваме”.

На площад „Каталуния”, сред официалните гости, присъстваха президента на автономната област Карлес Пучдемон, председателя на парламента Карме Форкадел и други известни личности, привърженици на сепаратизма.

Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост

БЪЛГАРИЯ

България е на първо място в Европа по жертви на пътя

31/03/2017 WORLD BG

Миналогодишният доклад на Еропейската комисия „Пътен индекс за безопасност“ постави България на първо място по смъртност в Европейкия съюз. Всяка година на всеки един милион българи 98 стават жертви на пътно-транспортни произшествия. На семинар, организиран Последни

НАЧАЛО

Най-богатият българин в света (видео)

18/02/2017 WORLD BG

Най-богатият българин в света в момента е почетен консул на България в Канада и се казва Игнат Канев или Игнат Христов Кънев. Той е роден в русенското село Горно Абланово на 6 октомври 1926 година. Последни

Leave a Reply