По случай националния празник на Каталуния в Барселона се проведе голямо шествие на сепаратистите

Каталунските сепаратисти излязоха на манифестация по случай националния празник на Каталуния La Diada. Днес, на 11 септември, центърът на Барселона се изпълни с викове в подкрепа на референдума за независимост, насрочен за 1 октомври тази година, но отменен от испанския Конституционен съд. Мнозинството скандираше: „И да искат, и да не искат, ние ще гласуваме!”

Тази година шествието напълни улиците Passeig de Gràcia и Aragó, образувайки един голям кръст, който, според организаторите на манифестацията, е позитивния символ на демокрацията и свободата.

Дружеството ANC, което от 2012 г. е организатор на честванията по случай каталунския национален празник, заяви, че в митинга са участвали над половин милион души.

Около 17:00 часа насъбралото се множество почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите в джихадистките атентати в градовете Барселона и Камбрилс (Тарагона). Певецът Орфео Катала откри на сцената, разположена точно на кръстовището на двете улици, музикалната програма. Той изпълни каталунския химн, а програмата продължи с музикалната група Els Amics de les Arts.

В 17:14 часа в четирите краища на двете улици бяха опънати огромни плакати с размери 16Х16 метра, на които пишеше: „Мир и свобода”, „Референдум значи демокрация”, „Да”. Плакатите, с помощта на присъстващите, започнаха да се придвижват към пресечната точка на улиците Passeig de Gràcia и Aragó, а хората скандираха: „Независимост” и „Ще гласуваме”.

На площад „Каталуния”, сред официалните гости, присъстваха президента на автономната област Карлес Пучдемон, председателя на парламента Карме Форкадел и други известни личности, привърженици на сепаратизма.

Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания започна разпродажбата на жилища на цена под 50 000 евро

11/09/2017 WORLD BG

2500 жилища на цена под 50 000 евро излизат на пазара. Anida, агенцията за недвижими имоти на банка BBVA, даде старт на кампания за продажбата на жилища от различен тип, чиято цена е под 50 Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е на първо място в света по брой на баровете на глава от населението

13/12/2016 WORLD BG

След години на съкращения на разходите в сферата на хотелиерството, последните данни отразяват започналата положителна тенденция в ръста на броя на баровете в Испания. Според данни на агенция Nielsen увеличението е с 3,6% за 2015 Последни

Leave a Reply