На трапезата на Бъдни вечер се слагат нечетен брой постни ястия

На 24 декември или Бъдни вечер приключват четиридесетдневните коледни пости, които започват на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден. На трапезата, която се е подреждала около огнището, се крие много символика и смисъл, дори в броя на ястията. Всеки един предмет, поставен на трапезата, крие своето пожелание за плодородна и щастлива Нова година.

Според някои поверия на трапезата трябва да има нечетен брой постни ястия- 7, 9 или 11. Колкото повече ястия има на масата, толкова по-щедра ще е годината. Според други- ястията на трапезата трябва да бъдат девет – колкото месеца трае бременността на жената или седем – колкото са дните в седмицата.

На празничната трапеза трябва да се сложат храни, които набъбват, за да може късметът, здравето, щастието и плодородието да се увеличават като тях.

На трапезата трябва да има:

Питка с паричка
Питката трябва да е домашно приготвена, замесена със сода или квас и да се сложи на централно място на масата. Украсява се с фигури от бита- житни класове, рало, кръст, слънце, животни и т.н. В нея се пъха паричка за късмет и дрян за здраве. Питата се разчупва от най- възрастния мъж в семейството като първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Пълнени чушки с боб и сарми със зеле
Това са двете основни ястия на трапезата на Бъдни вечер. Символиката е късмета в къщата да се увеличава така, както варивата, които набъбват при приготвянето им.

Ошав
Това е компот от сухи плодове.

Плодове: ябълки, орехи, мушмули, дюли
На Бъдни вечер се чупят наречените на Игнажден орехи за всеки член от семейството. Според някои поверия ако ядката е бяла и голяма, човекът ще е здрав и ще има късмет през годината.

Кисело зеле
Присъства на трапезата, тъй като това е традиционна зимнина.

Тиквеник с мед
Меда е сладък и ще донесе сладост в живота на семейството през Новата година. Освен това той е носител на мъдростта на пчелите.

Чесън
Чесънът предпазва от зло и болести. Поверието дори гласи, че скилидка чесън трябва да се носи през цялата година против уроки. Трябва да има няколко глави, пръснати по трапезата.

Сол
Стара българска поговорка казва, че къщата без сол не трябва да остава, тъй като ще дойдат болестите и раздорите в семейството.

Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Преди да се седне на масата или както е обичаят- на земята, трапезата непременно трябва да бъде прекадена с тамян. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Накрая излиза навън и минава през целия двор и обора. Според народното схващане с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар