Каталуния незабавно ще се отдели от Испания ако правителството възпрепятства провеждането на референдума

Със или без референдум Каталуния незабавно ще се отдели от Испания. Каталунското правителство вече е изготвило механизма за незабавното отделяне на областта от останалата част на Испания, ако централното правителство попречи на провеждането на референдума за независимост, насрочен за края на септември или началото на октомври. Испанската преса съобщава за таен проект на каталунски закон за юридическата преходност. Това е документ, който ще функционира като временна каталунска Конституция за период от два месеца. Според него Парламента ще трябва в този срок да завърши процеса. Тогава Каталуния незабавно ще се отдели от Испания и ще стане парламентарна република.

„Ако испанската държава възпрепятства провеждането на референдума, то този закон ще влезе незабавно и с пълна сила“,

завършва проекта.

Нарастващото напрежение в блока на сепаратистите се превръща в състезание за постигане на все по- далечни цели, което се превръща в катализатор на процеса за отделянето.

Група от 12 специалисти, под ръководството на бившия председател на Конституционния съд Карлес Вивер Пи Сюниер, са изготвили плана за независимостта на Каталуния. В него се посочват последните политически маневри преди окончателното отделяне. Една от тях е посещението на каталунския президент Карлес Пучдемон в Мадрид. Днес той за последен път ще предложи споразумение на испанското правителство относно провеждането на референдума. Срещата е по покана на министър председателя Испания Мариано Рахой, на която той отново ще подчертае пред Пучдемон, че всички въпроси относно допитването трябва да се обсъдят и гласуват от националния парламент, тъй като застрашават националния суверенитет на кралството.

В документа на Пучдемон е посочен регламента за провеждането на референдума, чиито единствен въпрос ще е: Искате ли Каталуния да се отдели от Испания и да стане независима държава?“. В документа се подчертава, че ако отговорите с „ДА” надделеят макар и с малко референдумът ще бъде автоматично ратифициран и ще го направи задължителен.

Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

Be the first to comment

Вашият коментар