Немските тайни служби са открили над двадесет джихадиста в редиците на германската армията

Немските тайни служби (MAD) е открила дузина ислямски радикалисти, проникнали в армията и е започнала разследването на други 60 възможни случая, съобщават вестници, принадлежащи към групата на медиите Funke и цитирани от вестник „20 минути”.
Освен това е известно, че 30 ветерани от германската армия Bundeswehr, са пътували към Сирия и Ирак.

Както бе посочено от MAD до медиите, джихадската организация на ислямска държава (EI) се опитва да приобщава към структурите си бивши военни, както и да насърчава своите поддръжници да се сближават с военни служители, за да получават инструкции за работата с оръжия.

„Обзема ни страх, че екстремистите, които обичат да използват насилие, ще се възползват от тази политика и ще се присъединят към джихадистите”, предупреждават тайните служби.

Според говорител на MAD вече са известни отделни искания на заинтересувани лица от интензивно обучение за боравене с оръжия и боеприпаси.

Предвижда се в четвъртък в долната камара на германския парламент да се разгледа законопроект, който министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен иска да влезе в сила на 1 юли 2017 г., в който се предвижда цялостна проверка на кандидатурата на всеки, който се присъединява към армията.

В момента такава проверка се прави само на войниците за които има съмнения за възможни престъпни намерения, за служители, които ще имат достъп до поверителна информация и за военни, които ще работят със съоръжения, които могат да бъдат саботирани.
MAD извършва над 50 000 проверки всяка година, но по-голямата част от действащите професионални войници, които са 177 000, никога не са били подлагани на проверка.

Влизането в сила на новия закон ще означава, че ще се извършват 20 000 допълнителни проверки годишно, съответстващи на броя на новите попълнения в армията.

През 2011 година правителството на Ангела Меркел реши да отмени задължителната военна служба в името на реформата на въоръжените сили и постепенното намаляване на войските от 240 000 до максимум 185 000 души.

НАЧАЛО

Почина дългогодишният кубински лидер Фидел Кастро

26/11/2016 WORLD BG

Информацията бе потвърдена от Раул Кастро, брат на легендарния политик. Кастро е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана на 90 годишна възраст. „Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер“ Последни

хаос по световните летища
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Права на пътниците при закъснял или отменен полет и загубен багаж

13/08/2017 WORLD BG

Права на пътниците при закъснял или отменен полет и загубен багаж. Международно проучване за миналата година, направено сред 11 хиляди пътници от осем държави, показва, че един на всеки 4 полета се забавя, а всеки Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: дерайлира високоскоростният влак AVE, пътуващ от Севиля за Барселона с 400 пътника

12/05/2017 WORLD BG

Дерайлира високоскоростният влак AVE с около 400 пътници на борда. Инцидентът е станал по линията, която свързва градовете Севиля и Малага с Барселона. Влакът е останал неподвижен между провинциите Кордоба и Сиудад Реал. Пътниците ще Последни

Leave a Reply