Немските тайни служби са открили над двадесет джихадиста в редиците на германската армията

Немските тайни служби (MAD) е открила дузина ислямски радикалисти, проникнали в армията и е започнала разследването на други 60 възможни случая, съобщават вестници, принадлежащи към групата на медиите Funke и цитирани от вестник „20 минути”.
Освен това е известно, че 30 ветерани от германската армия Bundeswehr, са пътували към Сирия и Ирак.

Както бе посочено от MAD до медиите, джихадската организация на ислямска държава (EI) се опитва да приобщава към структурите си бивши военни, както и да насърчава своите поддръжници да се сближават с военни служители, за да получават инструкции за работата с оръжия.

„Обзема ни страх, че екстремистите, които обичат да използват насилие, ще се възползват от тази политика и ще се присъединят към джихадистите”, предупреждават тайните служби.

Според говорител на MAD вече са известни отделни искания на заинтересувани лица от интензивно обучение за боравене с оръжия и боеприпаси.

Предвижда се в четвъртък в долната камара на германския парламент да се разгледа законопроект, който министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен иска да влезе в сила на 1 юли 2017 г., в който се предвижда цялостна проверка на кандидатурата на всеки, който се присъединява към армията.

В момента такава проверка се прави само на войниците за които има съмнения за възможни престъпни намерения, за служители, които ще имат достъп до поверителна информация и за военни, които ще работят със съоръжения, които могат да бъдат саботирани.
MAD извършва над 50 000 проверки всяка година, но по-голямата част от действащите професионални войници, които са 177 000, никога не са били подлагани на проверка.

Влизането в сила на новия закон ще означава, че ще се извършват 20 000 допълнителни проверки годишно, съответстващи на броя на новите попълнения в армията.

През 2011 година правителството на Ангела Меркел реши да отмени задължителната военна служба в името на реформата на въоръжените сили и постепенното намаляване на войските от 240 000 до максимум 185 000 души.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-скъпият ресторант в света се намира на остров в Средиземно море

23/09/2017 WORLD BG

Най-скъпият ресторант в света се казва ‘Sublimotion’. Намира се на плажа „Боса” (Playa de Bossa), в Hard Rock Hotel на испанския остров Ибиса. Цената на 20-степенното меню за един човек е около 1500 евро без Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

След 3 години испанската полиция върна 2 800 евро …но не на собственика им

15/01/2018 WORLD BG

След 3 години испанската полиция върна 2 800 евро …но не на собственика им. През 2015 година мъж от град Бургос предава на испанската Национална полиция 2 800 евро, които е намерил на работното си Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

15 от 18-те най-добри вина в света са испански

23/03/2017 WORLD BG

18-те най-добри вина в света Испанските вина заедно с едно френско шампанско и две вина от Унгария и Словакия получиха „Златен Бакхус” 2017- оскарите на енология. Бакхус е най-известният испански конкурс за вино, признат от Последни

Leave a Reply