Немските тайни служби са открили над двадесет джихадиста в редиците на германската армията

Немските тайни служби (MAD) е открила дузина ислямски радикалисти, проникнали в армията и е започнала разследването на други 60 възможни случая, съобщават вестници, принадлежащи към групата на медиите Funke и цитирани от вестник „20 минути”.
Освен това е известно, че 30 ветерани от германската армия Bundeswehr, са пътували към Сирия и Ирак.

Както бе посочено от MAD до медиите, джихадската организация на ислямска държава (EI) се опитва да приобщава към структурите си бивши военни, както и да насърчава своите поддръжници да се сближават с военни служители, за да получават инструкции за работата с оръжия.

„Обзема ни страх, че екстремистите, които обичат да използват насилие, ще се възползват от тази политика и ще се присъединят към джихадистите”, предупреждават тайните служби.

Според говорител на MAD вече са известни отделни искания на заинтересувани лица от интензивно обучение за боравене с оръжия и боеприпаси.

Предвижда се в четвъртък в долната камара на германския парламент да се разгледа законопроект, който министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен иска да влезе в сила на 1 юли 2017 г., в който се предвижда цялостна проверка на кандидатурата на всеки, който се присъединява към армията.

В момента такава проверка се прави само на войниците за които има съмнения за възможни престъпни намерения, за служители, които ще имат достъп до поверителна информация и за военни, които ще работят със съоръжения, които могат да бъдат саботирани.
MAD извършва над 50 000 проверки всяка година, но по-голямата част от действащите професионални войници, които са 177 000, никога не са били подлагани на проверка.

Влизането в сила на новия закон ще означава, че ще се извършват 20 000 допълнителни проверки годишно, съответстващи на броя на новите попълнения в армията.

През 2011 година правителството на Ангела Меркел реши да отмени задължителната военна служба в името на реформата на въоръжените сили и постепенното намаляване на войските от 240 000 до максимум 185 000 души.

БЪЛГАРИЯ

Wizz Air отново отказа да качи 40 пътника

31/08/2017 WORLD BG

Днес 40 пътника на Wizz Air за пореден път останаха на летище София. Унгарската авиокомпания е отказала да ги качи на борда на самолета, пътуващ от София за Лондон, въпреки че пътниците са били с Последни

Великобритания ще облага с данък фирмите
НАЧАЛО

Великобритания ще облага с данък компаниите, в които продължат да работят граждани от ЕС след „BREXIT”

12/01/2017 WORLD BG

Обединеното кралство обмисля налагането на данък за компании, които наемат работници от страни от Европейския съюз след „Вrexit“, е заявил държавният секретар по въпросите на имиграцията Робърт Гудуил пред Парламентарната подкомисия по въпросите на външните Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанските власти продължават разследването на престъпна групировка за рекет с българско участие

12/03/2017 WORLD BG

В Испания продължава разследването на организирана престъпна група, състояща се от 16 души, които чрез заплахи и прилагане на груба сила са изнудвали и събирали пари от длъжници. Клиентите на тази групировка са били около Последни

Leave a Reply