Защо Испания не признава двойното гражданство и трябва да се откажем от българското

Испания не признава двойното гражданство и задължава новите испански поданици да се откажат от предишната си националност

За да се признае юридическия статут на двойното гражданство между две страни е необходимо да има подписана Конвенция между тях. Испания е държава, която не признава двойното гражданство или го признават само с някои страни. Иберийската държава има подписани споготби предимно със страните от бившите испански колонии, както и с Португалия и Андора от европейския континент.

Поради тази причина гражданите на много страни трябва да се откажат от своята националност, след като получат испанско гражданство.

По принцип при получаването на испанско гражданство, освен във вярност към Краля и Конституцията на монархията, новите испански граждани приемат, че в рамките на 3 години трябва да се откажат от предишното си поданство. Поради факта, че след изтичането на този период, испанските служби не изискват официален акт за освобождаване от предишното гражданство, много от хората си го запазват. Това, обаче, се води вид престъпление и може да доведе до санкции, най-малката от които е отнемане на испанското поданство.

Изключение правят гражданите на някои страни, които в деня на клетвата декларират дали желаят или не да си запазят първото гражданство. Това са поданиците на страните, с които Испания има подписани споразумения за двойното гражданство:

* Андора
* Аржентина
* Боливия
* Бразилия
* Чили
* Колумбия
* Коста Рика
* Куба
* Доминиканска република
* Екваториална Гвинея
* Еквадор
* Филипини
* Гватемала
* Хондурас
* Мексико
* Никарагуа
* Панама
* Парагвай
* Перу
* Португалия
* Пуерто Рико
* Ел Салвадор
* Уругвай
* Венецуела

Освен Испания, Австрия също не признава двойното гражданство. Лицата, получаващи австрийско поданство, автоматично губят предишното си такова.

За да се придобие гражданство по натурализация в Германия се изисква документ, че лицето е освободено от предишното си гражданство. Обаче Конституцията не изключва абсолютно състоянието на двойно гражданство.
Особено след терористичните атаки в Европа стремежът да се търсят решения за забраняване или поне ограничаване на двойното гражданство е на път да се превърне в решение.

Всъщност в европейското законодателство не липсват международни актове с такова предназначение. Например: Конвенцията по някои въпроси, отнасящи се до колизията на законите за гражданството, Европейската конвенция от 1963 г. за намаляване на случаите на множествено гражданство и др. На лице са сключените двустранни и регионални конвенции за недопускане на двойно гражданство или за преодоляване на последиците от него.

В Европейската конвенция е записано:

„Граждани на договарящите се страни, които са пълнолетни и които придобият по собствена воля, чрез натурализация, избор или възстановяване на гражданство на друга страна, губят предишното си гражданство. Те нямат право да запазят предишното си гражданство.“

Това би било едно перфектно решение на въпроса за двойното гражданство, ако конвенцията се ратифицира от всички държави.

Новата процедура за кандидатстване за испанско гражданство

Освобождаване (отказване) от българско гражданство

Гражданство и националност

Често задавани въпроси относно българските лични документи

И България обмисля премахване на двойното гражданство

американски дипломати
НАЧАЛО

Владимир Путин няма да гони американски дипломати от Русия в отговор на Вашингтон

01/01/2017 WORLD BG

Руският президент Владимир Путин е решил да не гони американски дипломати от Руската федерация в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва. САЩ гонят 35 руски дипломати от Вашингтон и Сан Франциско „Връщайки се Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Арестуваха президента на Испанската футболна федерация

19/07/2017 WORLD BG

Испанската полиция е арестувала вчера дългогодишният президент на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр. Той е задържан в рамките на анти-корупционна операция, водена от съдия Сантиаго Перез, която е следствие на разследване, водено от Висшия Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

5 полицаи са ранени в испанския курорт Бенидорм

12/08/2017 WORLD BG

5 полицаи са ранени в испанския курорт Бенидорм. Инцидентът е станал докато властите са проверявали документите на един от незаконните търговци, наричани от местните „mojiteros“ или „cuberos“. Те се разхождат по крайбрежната ивица или направо Последни

Leave a Reply