Германски министър предложи някои мюсюлмански празници да станат официално неработни дни

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер предложи някои мюсюлмански празници да станат официално неработни дни в Германия, предаде Франс прес.

Идеята е на някои места в Германия, където живеят много мюсюлмани да се помисли и за въвеждане на неработен ден за отбелязването на мюлмански празник“. Министърът даде пример с празника Вси Светии, който се чества на 1 ноември и е неработен ден, но само на местата в страната, където преобладава католическото население.

Де Мезиер обяви тази идея на регионален предизборен митинг в Долна Саксония преди няколко дни, но тя бе енергично отхвърлена от баварския Християнсоциален съюз, пише БТА.

„Християнското ни наследство не подлежи на договаряне. И дума не може да става да се въведе мюсюлмански празник“, заяви за в. „Билд“ влиятелният представител на ХСС Александър Добринт.

„Не виждам убедителна причина да се въвежда подобен празник, тъй като Германия по традиция е юдео-християнска, а не мюсюлманска страна, заяви за същия вестник член на Християндемократическия съюз на Меркел.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц пък реагира положително на идеята. „Трябва да се обмисли това предложение“, заяви той за ДПА и дори се учуди, че то е направено от вътрешния министър, който по думите му е известен, че „в това отношение му липсва въображение“.

В Германия живеят около 4,5 милиона мюсюлмани, много от тях от турски произход. Голяма част от пристигналите през последните две години в страната мигранти, също са мюсюлмани, отбелязва Ройтерс.

В Испания предлагат да започне изучаването на Ислям в училищата

Огнян Герджиков
БЪЛГАРИЯ

Проф. Огнян Герджиков ще е новият служебен премиер. Знаят се и още 7 министри.

24/01/2017 WORLD BG

Бившият шеф на парламента Огнян Герджиков е приел поканата на президента Румен Радев да оглави служебното правителство. Държавният глава подписа указ за провеждане на парламентарни избори на 26 март 2017 година. Със свой указ президентът Последни

НОВИНИ

Забраняват движението на лични автомобили в центъра на Мадрид

17/07/2018 WORLD BG

Забраняват движението на лични автомобили в центъра на Мадрид. Общинското решение влиза в сила от месец ноември 2018 г., но няма да важи за автомобилите на живущите в района. Наредбата засяга автомобилите, на които е Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българка, живееща в Брюксел започна подписка срещу насилието в Каталуния

07/11/2017 WORLD BG

Подписка срещу насилието в Каталуния започна българката Албена Азманова, която е професор по политология и преподава в Брюкселското училище за международни отношения към университета в Кент. Тя заедно с независимия депутат в Европейския парламент Барбара Последни

Be the first to comment

Вашият коментар