Радиоактивният облак достигна и Испания, след като премина през почти цяла Европа

Радиоактивният облак достигна и Испания, след като премина през почти цяла Европа. Това съобщи френският Институт за ядрена безопасност IRSN. Информацията с която се разполага до момента е, че заради авария в ядрено съоръжение в Русия или Казахстан в края на месец октомври са изпуснати във въздуха радиоактивни елементи.

Въздушните течения са благоприятствали разпространението на радиоактивните частици по целия континент и вече са достигнали и Испания. До момента, единствените зони на Иберийския полуостров, до които облака не е достигнал са Галисия и Португалия.

От френския института отхвърлиха възможността за авария в ядрен реактор. Учените смятат, че вероятно става въпрос за инцидент в завод за третиране на ядрено гориво или център за радиоактивна медицина. Облакът е с ниска радиоактивност и не представлява опасност за човешкото здраве или околната среда в Европа.

Това е втори инцидент, причиняващ радиоактивно замърсяване над Европа за тази година. В края на месец януари над северната част на Европа и най- вече над Норвегия, беше открито петносъс следи от йод-131 във въздуха. Радиоактивно петно се разшири и покри почти целия континент: от Финландия, Полша и Чехия до Франция, Германия и Испания.

Радиоактивният облак от северна Европа достигна Испания

Be the first to comment

Вашият коментар