Обръщение към нацията на крал Фелипе VI по повод събитията в Каталуния

В снощното си извънредно обръщение към нацията, крал Фелипе VI заяви, че Каталуния се намира в „екстремно тежка ситуация”, с която се цели да се унищожи единството на Испания и националния суверенитет на страната. Държавата, използвайки законните си правомощията, трябва да гарантира конституционно установения ред и нормалното функциониране на институциите. Монархът подчерта, че някои автономни органи на Каталуния умишлено не спазват Конституцията и Устава на автономията, и систематично нарушават законните норми, възпрепятствайки правомощията на държавата и по този начин подкопават хармонията в каталунското общество.

Референдумът в Каталуния мотивира испанския крал да направи първото си телевизионно обръщение към нацията, което не е свързано с институционално събитие или Коледните празници. Фелипе VI заяви, че иска да вдъхне увереност и надежда в испанците, които след последните събития живеят в безпокойство и тъга, и, че всички заедно ще преодолеят този труден момент. Кралят специално се обърна към каталунците с думите:

„Вие не сте сами и имате пълната подкрепа и солидарност на останалата част от народа, както и пълната гаранция на държавата, че вашите права и свобода ще бъдат защитени”.

Европейската комисия е категорична: референдума в Каталуния е незаконен

Be the first to comment

Вашият коментар