Обръщение към нацията на крал Фелипе VI по повод събитията в Каталуния

В снощното си извънредно обръщение към нацията, крал Фелипе VI заяви, че Каталуния се намира в „екстремно тежка ситуация”, с която се цели да се унищожи единството на Испания и националния суверенитет на страната. Държавата, използвайки законните си правомощията, трябва да гарантира конституционно установения ред и нормалното функциониране на институциите. Монархът подчерта, че някои автономни органи на Каталуния умишлено не спазват Конституцията и Устава на автономията, и систематично нарушават законните норми, възпрепятствайки правомощията на държавата и по този начин подкопават хармонията в каталунското общество.

Референдумът в Каталуния мотивира испанския крал да направи първото си телевизионно обръщение към нацията, което не е свързано с институционално събитие или Коледните празници. Фелипе VI заяви, че иска да вдъхне увереност и надежда в испанците, които след последните събития живеят в безпокойство и тъга, и, че всички заедно ще преодолеят този труден момент. Кралят специално се обърна към каталунците с думите:

„Вие не сте сами и имате пълната подкрепа и солидарност на останалата част от народа, както и пълната гаранция на държавата, че вашите права и свобода ще бъдат защитени”.

Европейската комисия е категорична: референдума в Каталуния е незаконен

БЪЛГАРИЯ

От 2018 г. наследниците подават данъчна декларация от името на починалите

02/01/2018 WORLD BG

От началото на 2018 г. наследниците ще могат да подават данъчна декларация от името на починалите си роднини. Това се вижда от сайта на НАП в България, където за първи път в менюто с видовете Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон иска референдум за излизането на Каталуния от ЕС

28/11/2017 WORLD BG

Пучдемон иска референдум за излизането на Каталуния от ЕС и в интервю за израелската обществена телевизия нарече общността „клуб на западащи държави, които са на път на станат излишни“, където „властват малцина, които освен това Последни

Leave a Reply