Обявиха датата за провеждането на референдума за независимост на Каталуния

Датата за провеждането на референдума за независимост на Каталуния бе ибявена на специална пресконференция. Ръководителят на правителството на автономната област на Карлос Пучдемон обяви, че референдумът за независимост на Каталуния ще се проведе на 1 октомври 2017 година.

В речта си каталунският президент заяви, че на референдума ще има само един единствен въпрос, който ще бъде формулиран по следния начин: „Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?“

На 14 февруари 2017 година Конституционния съд на Испания обяви за незаконни две резолюции, приети от Парламента на Каталуния, едната от които е провеждането на референдума за независимост.

На 4 април Конституционният съд на Испания прие за разглеждане претенцията на каталунските власти относно проекто- бюджета на автономната област, според която част от средствата да бъдат насочени за провеждането на референдум.

Вицепрезидентът на Каталуния и лидер на партията „ Левите републиканци на Каталуния” Ориол Жункерас не изключва варианта областта едностранно да провъзгласи независимост.

Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

Испания е готова за военна намеса в Каталуния, за да попречи на провеждането на референдум за независимост

Be the first to comment

Вашият коментар