Обявяват Симеон Дянков за общодържавно издирване?

разпит симеон дянков

Прокуратурата на Р.България е в готовност да обяви за общодържавно издирване бившия финансов министър от правителството „Борисов“ 1 Симеон Дянков. Той не може да бъде открит на адресите му в България.

Дянков е издирван във връзка с разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания. Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.
Прокуратурата обвинява Трайчо Трайков за нанесена щета в размер на 20 милиона лева.

Засега не се очакват обвинения към представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като според прокуратурата има писмени и устни данни, че Симеон Дянков и Трайчо Трайков лично са инструктирали представители на Агенцията.

Няма лов на вещици и специално избран момент, прокуратурата действа в момента, когато е събрала достатъчно доказателства, а в случая това е станало на 23-ти декември, когато Трайчо Трайков е получил призовката, става ясно от изявленията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вършим си работата, събираме доказателства и ако има достатъчно такива, които налагат ангажиране на наказателна отговорност, на което и да е лице, няма да се поколебаем да си свършим работата и да повдигнем съответните обвинения, и да предадем лицата на съд. Мониторингов доклад има всяка година, на всеки шест месеца. Преди това имаше доклад от европейските прокурори… Прокуратурата работи по силата на доказателствата и се съобразява с тях.

Работата по случая продължава, а кръгът на обвиняемите остава отворен.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде днес първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.

Обвиненията на прокуратурата, свързани с приватизацията на държавния дял от „ЕВН България“, почиват на „многократно опровергани и неверни допускания и твърдения“. Това се казва в официална позиция на инвестиционния посредник „Булброкърс“. От дружеството припомнят, че приватизацията е извършена чрез закрит аукцион, а продажната цена е била с 1/3-та по-висока от минимално допустимата от Агенцията за приватизация. Обвиненията са построени върху сигнал, подаден от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Именно комисията е регулирала и съблюдавала целия процес, допълват от Булброкерс.

Какви са те можете да научите в звуковия файл на БНР ТУК

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

10 години от влизането на България в Европейския съюз

13 годишна роди първото бебе за 2017 година в България и го кръсти Динко

Българите в чужбина са изпратили над 1,4 млрд. лева на роднините си в България през 2016 г.

Leave a Reply