Обявяват Симеон Дянков за общодържавно издирване?

разпит симеон дянков

Прокуратурата на Р.България е в готовност да обяви за общодържавно издирване бившия финансов министър от правителството „Борисов“ 1 Симеон Дянков. Той не може да бъде открит на адресите му в България.

Дянков е издирван във връзка с разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания. Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.
Прокуратурата обвинява Трайчо Трайков за нанесена щета в размер на 20 милиона лева.

Засега не се очакват обвинения към представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като според прокуратурата има писмени и устни данни, че Симеон Дянков и Трайчо Трайков лично са инструктирали представители на Агенцията.

Няма лов на вещици и специално избран момент, прокуратурата действа в момента, когато е събрала достатъчно доказателства, а в случая това е станало на 23-ти декември, когато Трайчо Трайков е получил призовката, става ясно от изявленията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вършим си работата, събираме доказателства и ако има достатъчно такива, които налагат ангажиране на наказателна отговорност, на което и да е лице, няма да се поколебаем да си свършим работата и да повдигнем съответните обвинения, и да предадем лицата на съд. Мониторингов доклад има всяка година, на всеки шест месеца. Преди това имаше доклад от европейските прокурори… Прокуратурата работи по силата на доказателствата и се съобразява с тях.

Работата по случая продължава, а кръгът на обвиняемите остава отворен.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде днес първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.

Обвиненията на прокуратурата, свързани с приватизацията на държавния дял от „ЕВН България“, почиват на „многократно опровергани и неверни допускания и твърдения“. Това се казва в официална позиция на инвестиционния посредник „Булброкърс“. От дружеството припомнят, че приватизацията е извършена чрез закрит аукцион, а продажната цена е била с 1/3-та по-висока от минимално допустимата от Агенцията за приватизация. Обвиненията са построени върху сигнал, подаден от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Именно комисията е регулирала и съблюдавала целия процес, допълват от Булброкерс.

Какви са те можете да научите в звуковия файл на БНР ТУК

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

10 години от влизането на България в Европейския съюз

13 годишна роди първото бебе за 2017 година в България и го кръсти Динко

Българите в чужбина са изпратили над 1,4 млрд. лева на роднините си в България през 2016 г.

акт за брак, раждане или смърт
БЪЛГАРИЯ

Съобщeние на МВнР относно издаването на акт за брак, раждане или смърт в чужбина

11/01/2017 WORLD BG

16.12.2016 година, София: Република България се присъедини към Конвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние (акт за брак, раждане или смърт) на 18.12.2013 г. (ДВ, бр. 108 от 17.12.2013 г.) Конвенцията Последни

НАЧАЛО

Кралица Летисия сложи за първи път най- важната кралска корона на Испания (видео)

24/02/2017 WORLD BG

Испанското кралско семейство Фелипе VI и Летисия дадоха официален прием в чест на президента на Аржентина Маурисио Макри и съпругата му Юлиана Ауада. Кралският прием бе по повод официалното държавно посещение на аржентинския президент в Последни

самонаето лице в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Започване на дейност като самонаето лице в Испания- autónomo

30/01/2017 WORLD BG

За започването на дейност като самонаето лице в Испания, т.нар. autónomo е необходимо да се знае в дълбочина нормативата и фискалните стъпки, които трябва да се следват. Поради това, за тези, които не са запознати Последни

Leave a Reply