Оригиналните подаръци за българското европредседателство вече са готови

Оригиналните подаръци за близо 25-те хил. делегати и гости, които ще посетят България за различните събития от календара на българското председателство на ЕС през 2018 г. вече са готови. Всеки гост ще получи специален подаръчен комплект, като жест на внимание от страната домакин.

Всъщност, даването на подобен вид подаръци е традиция, която съществува откакто има ротационни председателства на Съвета на ЕС, и се прави от всички председателстващи държави без изключение. Подаръците по време на всяко председателство са още един начин да се рекламира държавата, оглавяваща за 6 месеца Съвета на ЕС. Традицията повелява също основен акцент в подаръчните пакети да бъдат шалът и вратовръзката. Лиляна Павлова, министър на европредседателството, представи официално подаръчните пакети, които са два вида: едните са по-луксозни подаръци за ръководителите на делегациите-министър-председатели, министри и заместник министри. Другият пакет съдържа протоколен подарък и той ще се дава на всички останали делегати, които ще посещават заседанията, не само в България, а и в европейските институции.

Министерството за Българското европредседателство е осигурило 16 000 стандартни и 900 луксозни шала, 20 000 стандартни и 1 100 луксозни вратовръзки. Всички те са с елегантно вплетени мотиви на българската шевица, както и стилизирано лого на председателството. Автор на логото е художникът Тодор Ангелиев. В него той влага три от най-важните български символа-кирилицата, българският флаг и българската шевица. А „стъпвайки” върху логото, дизайнерът Гергана Станкова е изготвила визията за шаловете за гостите на първото ни ротационно европредседателство.

Втората част на оригиналните подаръци включва монети с емисия 2018 г., които ще бъдат предоставени от БНБ в началото на януари, обясни министър Павлова. Монетите също са два вида. Единият е специална емисия на двулевки с логото на българското председателство. А за ВИП гостите ще има специална емисия на монети- сребърни със златно покритие, също с логото на българското европредседателство.

Подаръчните пакети имат още един компонент- валидирана от министъра на транспорта пощенска марка с пощенски плик от българското председателство, издадена в лимитирана серия.

България е известна като страната на розите, а българското розово масло е едно от най-ценните в световната парфюмерийна индустрия. Естествено е розовото масло да присъства в спомена, който гостите ще отнесат от нашата страна- високопоставените делегати ще получат и специално бродирана капсула с ароматно розово масло. В последната година, обаче, България се утвърди и като най-големия износител на лавандула в Европа. Затова българските производители на тази маслодайна култура са предоставили на министерството на българското европредседателство специално изготвени пакети с ухайна лавандула, които също ще бъдат предоставяни като подарък на гостите.
Естествено не са пропуснати папки, химикали, моливи, тефтери.

С това правим един завършен пакет. При избора на подаръците залагаме на това, те да имат дългосрочна стойност. Затова избрахме пощенски марки и монети, които имат колекционерска и нумизматична стойност, и оставят във времето като подарък. Разбира се и шаловете и вратовръзките са една традиция-всяко председателство прави шалове и вратовръзки, но ние ги предлагаме в три цвята- в цвета на председателството- синьо, както и в по-бледо синьо и пепел от рози, за да има разнообразие за дамите.

Подаръците ще струват на България 1 166 417 лв.

Испания и България задълбочават връзките помежду си

Be the first to comment

Вашият коментар