Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри

Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри. Петимата уволнени от Мадрид лидери на Каталуния бяха освободени условно от съдията-следовател в Брюксел, след като вчера сутринта те сами се предадоха на белгийската полиция.

Петимата обаче няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Те трябва да предоставят адрес и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и когато бъдат призовани от полицията или съда.

И петимата ще трябва да се явят пред Камарата на съвета, която е първата съдебна инстанция в Брюксел, в срок от 15 дни, където да се разгледа искането на Испания за екстрадиция. Решението може да бъде обжалвано.

Същият срок отнема и втората съдебна инстанция, а след нея има възможност и за обжалване пред Касационния съд, който трябва да вземе решение също в рамките на 15 дни.

Белгия има максимум 60 дни, а в краен случай 90, за да върне петимата в Испания, но ако те не предприемат правни действия, екстрадирането им може да се осъществи много по-рано.

Пучдемон писа в акаунта си в Twitter на холандски език вчера, че е „готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания“.

По-рано обаче брюкселският му адвокат каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания, без да иска политическо убежище в Белгия.

Експерти твърдят, че процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

Карлес Пучдемон доброволно се предаде на белгийските власти

Брюксел реши, че ще арестува днес Карлес Пучдемон, за да се яви пред белгийския съд

НАЧАЛО

Германия забранява 45- часовата почивка на шофьорите да се прави в камиона

13/12/2016 WORLD BG

Федералният съвет на Гермаия променя Закона за шофьорите (FPersG) и забранява седмичната почивка да се прави в камиона. Превозвачът трябва да гарантира, че работникът е правилно почивал по силата на член 4, буква З от Последни

НАЧАЛО

Университетът „Оксфорд” отваря врати в Париж заради Brexit

22/02/2017 WORLD BG

Университетът „Оксфорд” обмисля да вземе необичайна мярка: да открие първия си филиал извън Великобритания. Това никога не се е случвало през неговата 700-годишна история, но загрижеността на ръководството относно евентуалната загуба на европейското финансиране за Последни

запор на банковите сметки в чужбина
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Връзката между Андора и борбата за независимост в Каталуния

10/10/2017 WORLD BG

Право пропорционално на засилването на разследванията за корупция в сепаратистката каталунска партия CiU, в следствие на които вече започнаха дела срещу клана Pujol, ескалира и борбата за независимост на Каталуния. Важно е да се отбележи, Последни

Leave a Reply