Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри

Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри. Петимата уволнени от Мадрид лидери на Каталуния бяха освободени условно от съдията-следовател в Брюксел, след като вчера сутринта те сами се предадоха на белгийската полиция.

Петимата обаче няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Те трябва да предоставят адрес и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и когато бъдат призовани от полицията или съда.

И петимата ще трябва да се явят пред Камарата на съвета, която е първата съдебна инстанция в Брюксел, в срок от 15 дни, където да се разгледа искането на Испания за екстрадиция. Решението може да бъде обжалвано.

Същият срок отнема и втората съдебна инстанция, а след нея има възможност и за обжалване пред Касационния съд, който трябва да вземе решение също в рамките на 15 дни.

Белгия има максимум 60 дни, а в краен случай 90, за да върне петимата в Испания, но ако те не предприемат правни действия, екстрадирането им може да се осъществи много по-рано.

Пучдемон писа в акаунта си в Twitter на холандски език вчера, че е „готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания“.

По-рано обаче брюкселският му адвокат каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания, без да иска политическо убежище в Белгия.

Експерти твърдят, че процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

Карлес Пучдемон доброволно се предаде на белгийските власти

Брюксел реши, че ще арестува днес Карлес Пучдемон, за да се яви пред белгийския съд

Be the first to comment

Вашият коментар