Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри

Освободиха Карлес Пучдемон и бившите негови министри. Петимата уволнени от Мадрид лидери на Каталуния бяха освободени условно от съдията-следовател в Брюксел, след като вчера сутринта те сами се предадоха на белгийската полиция.

Петимата обаче няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Те трябва да предоставят адрес и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и когато бъдат призовани от полицията или съда.

И петимата ще трябва да се явят пред Камарата на съвета, която е първата съдебна инстанция в Брюксел, в срок от 15 дни, където да се разгледа искането на Испания за екстрадиция. Решението може да бъде обжалвано.

Същият срок отнема и втората съдебна инстанция, а след нея има възможност и за обжалване пред Касационния съд, който трябва да вземе решение също в рамките на 15 дни.

Белгия има максимум 60 дни, а в краен случай 90, за да върне петимата в Испания, но ако те не предприемат правни действия, екстрадирането им може да се осъществи много по-рано.

Пучдемон писа в акаунта си в Twitter на холандски език вчера, че е „готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания“.

По-рано обаче брюкселският му адвокат каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания, без да иска политическо убежище в Белгия.

Експерти твърдят, че процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

Карлес Пучдемон доброволно се предаде на белгийските власти

Брюксел реши, че ще арестува днес Карлес Пучдемон, за да се яви пред белгийския съд

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Президентът на ФК „Реал Мадрид“ получи пакет, съдържащ бял прах

10/03/2017 WORLD BG

Днес по обяд Президентът на ФК „Реал Мадрид“ е получил пакет, съдържащ бял прах. По- късно полицейските служители за обезвреждане на химически и биологични вещества са били вдигнати под тревога заради получения подозрителен пакет на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанска телевизия се свърза с българската мафия, за да си купи фалшиви евро-банкноти (видео)

06/04/2017 WORLD BG

Лесно ли е да се сдобиеш с фалшиви пари в Испания? Две мафии в Испания си делят този бизнес- българската и нигерийската. Българите се занимават с производството и доставката на банкнотите. Дистрибуцията се поема от Последни

НАЧАЛО

Българска дизайнерка облече съпругата на холивудски актьор за гала вечерта на филмовите награди „Оскар”

04/03/2017 WORLD BG

По време на 89-тите годишни филмови награди „Оскар“ българска следа пролича не само в отличията („Сляпата Вайша“ на българина Теодор Ушев бе номинирана за мечтаната статуетка в категорията за най-добър късометражен анимационен филм), но и Последни

Be the first to comment

Вашият коментар