Осъдиха Испания за обезщетенията при уволнение

Върховният съд на Европейския съюз (СЕО) постанови, че Испания не може да дискриминира работниците на временни договори и постанови, че при уволнение тази категория служители трябва да получават финансова компенсация от 20 дни годишно, както е при работниците с постоянни трудови договори.

Темата е била повдигната, след като служителка на Министерство на отбраната бе уволнена след десет години служба на временни трудови договори. Съдът констатира, че ищецът има право на обезщетение в размер на двадесет дни в годината, а не дванадесет, както било осъдило испанското правосъдие.

Решението на Европейския съд изисква испанските съдилища да отсъждат еднакви присъди за двата типа служители, въпреки че в сегашната норматива в Испания се посочва, че работниците на временни договори трябва да бъдат компенсирани с между 8 и 12 дни от заплатата за всяка прослужена година.

Съдебното решение, което не подлежи на обжалване дава основание на служителката на Министерството на отбраната, Ана де Диего Порас, и заключава, че правното тълкуване на постоянното обезщетение се отнася и за временното такова.

СВЯТ

Ангела Меркел беше преизбрана за председател на Християндемократичния съюз на Германия

06/12/2016 WORLD BG 0

Германският канцлер Ангела Меркел беше преизбрана за председател на Християндемократическия съюз с 89,5% от гласовете. Това стана по време на Федералния конгрес на организацията, проведен в град Есен, с който започва подготовката на предизборната кампания Последни

ЛЮБОПИТНО

Защо се прозяваме?

26/10/2016 WORLD BG 0

Прозяването е неволно действие, при което вдишваме бавно и дълбоко въздух и след това отворяме устата си и издишваме, понякога шумно. Този процес обикновено трае няколко секунди и времетраенето му зависи от теглото на мозъка Последни

Be the first to comment

Вашият коментар