Откриха паметник на американския президент Роналд Рейгън в София

Откриха паметник на американския президент Роналд Рейгън в София. Той се намира на входа на Южния парк откъм бул. Витоша и поставя началото на алеята "Роналд Рейгън".

Откриха паметник на американския президент Роналд Рейгън в София. Той се намира на входа на „Южния парк“ откъм бул. „Витоша“ и поставя началото на алеята „Роналд Рейгън“.

През 2011 г. по случай 100 години от рождението на Роналд Рейгън, Столичният общински съвет е взел решение за издигането на паметник в София на американския президент.

Средствата за паметника са събрани от дарения, като за да бъде реализиран проектът са били необходими 30 хил. лева.

От сайта на Съюза на българските художници става ясно, че бюстът е поставен след проведен конкурс за извайването му от Инициативен комитет.

Роналд Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. Той е американски политик от Републиканската партия, тръгнал от Холивуд и стигнал до Белия дом през втората половина на миналия век. През 1967 г. става 33-тия губернатор на щата Калифорния, а през 1981 г. влиза в Белия дом, за да стане 40-ия президент на САЩ. Преди това той е бил актьор, радио и телевизионен водещ и ръководител на Гилдията на киноактьорите.

Роналд Рейгън е добре познат като демократ преди да стане републиканец.

На 30 март 1981 г. Рейгън, прессекретарят му Джеймс Брейди и две други лица са простреляни от Джон Хинкли мл. Куршумът пропуска сърцето на президента с не повече от 3 сантиметра и уцелва белия му дроб. Това спасява живота му.

„Надявам се, че сте републиканци.“-  казва Рейдън на хирурзите, макар, че те не са, а доктор Джиорандо му отговаря: „Днес всички сме републиканци, г-н президент“.

Рейгън обявява Съветския съюз за империя на злото и предрича падането на комунизма. Той индиректно оказва поддръжка на антируските движения из целия свят – от въстаниците в Афганистан до движението Солидарност в Полша, които получават и средства от Джордж Сорос и Ватикана.

Една от любимите мисли на Рейгън е била:

„-Кого наричате комунист?
-Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин.
-А кого наричате антикомунист?
-Това е човек, който разбира Маркс и Ленин”.

Хаос по световните летища заради решение на Доналд Тръм и първа негова юридическа загуба

Be the first to comment

Вашият коментар