Откриха паметник на американския президент Роналд Рейгън в София

Откриха паметник на американския президент Роналд Рейгън в София. Той се намира на входа на Южния парк откъм бул. Витоша и поставя началото на алеята "Роналд Рейгън".

Откриха паметник на американския президент Роналд Рейгън в София. Той се намира на входа на „Южния парк“ откъм бул. „Витоша“ и поставя началото на алеята „Роналд Рейгън“.

През 2011 г. по случай 100 години от рождението на Роналд Рейгън, Столичният общински съвет е взел решение за издигането на паметник в София на американския президент.

Средствата за паметника са събрани от дарения, като за да бъде реализиран проектът са били необходими 30 хил. лева.

От сайта на Съюза на българските художници става ясно, че бюстът е поставен след проведен конкурс за извайването му от Инициативен комитет.

Роналд Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. Той е американски политик от Републиканската партия, тръгнал от Холивуд и стигнал до Белия дом през втората половина на миналия век. През 1967 г. става 33-тия губернатор на щата Калифорния, а през 1981 г. влиза в Белия дом, за да стане 40-ия президент на САЩ. Преди това той е бил актьор, радио и телевизионен водещ и ръководител на Гилдията на киноактьорите.

Роналд Рейгън е добре познат като демократ преди да стане републиканец.

На 30 март 1981 г. Рейгън, прессекретарят му Джеймс Брейди и две други лица са простреляни от Джон Хинкли мл. Куршумът пропуска сърцето на президента с не повече от 3 сантиметра и уцелва белия му дроб. Това спасява живота му.

„Надявам се, че сте републиканци.“-  казва Рейдън на хирурзите, макар, че те не са, а доктор Джиорандо му отговаря: „Днес всички сме републиканци, г-н президент“.

Рейгън обявява Съветския съюз за империя на злото и предрича падането на комунизма. Той индиректно оказва поддръжка на антируските движения из целия свят – от въстаниците в Афганистан до движението Солидарност в Полша, които получават и средства от Джордж Сорос и Ватикана.

Една от любимите мисли на Рейгън е била:

„-Кого наричате комунист?
-Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин.
-А кого наричате антикомунист?
-Това е човек, който разбира Маркс и Ленин”.

Хаос по световните летища заради решение на Доналд Тръм и първа негова юридическа загуба

ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО

Какво количество алкохол мога да нося в багажа си при пътуване?

24/11/2016 WORLD BG

Количеството алкохол, което можете да пренасяте зависи, най-вече, от дестинацията на пътуването ви. Ограниченията в рамките на Еверопейския съюз са доста по-малки от тези извън него. В рамките на Европейския съюз: В този случай това Последни

НАЧАЛО

Със сълзи в очите Рафаел Надал вдигна за 10-ти път купата на тенис- турнира „Ролан Гарос” (видео)

11/06/2017 WORLD BG

Испанският тенисист Рафаел Надал победи швейцареца Стан Вавринкa на финала на тенис- турнира „Ролан Гарос” и за десети път стана носител на купата на Френч Оупън. Финалният мач, който се състоя днес бе спечелен от Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мощната буря Ана наближава Испания

09/12/2017 WORLD BG

Вчера испанската Държавна метеорологична служба (AEMET) разпространи специално предупреждение, че мощната буря-циклогенез* с името Ана наближава Испания. Този силен атмосферен фронт ще достигне бреговете на Кантабрия в неделя, ще премине през по-голямата част на Иберийския Последни

Leave a Reply