Испанското правителство може да отнеме автономията на Каталуния

Има вероятност да се наложи испанското правителство да предприеме крайни мерки и да отнеме автономията на Каталуния е заявил министърът на културата Иниго Мендес де Виго.

„Правителството не изключва никакъв вариант. Ние ще действаме твърдо, в зависимост от действията на желаещите независимостта на Каталуния“,

е заявил той на пресконференция в отговор на въпрос за вероятността за изменение на член 155 от Конституцията на Испания. Той регулира механизъма за контрол, който централното правителство трябва да предприеме в случай, че автономните власти на някоя от областите действат в ущърб на интересите на страната.

Според член 155 ако властите на една автономна област спрат да изпълняват конституционните си задължения или да прилагат съответните закони и тези действия са в ущърб на националните интереси на Испания, централното правителство трябва да изпрати предупреждение до президента на автономната област. Ако той не вземе под внимание предупреждението, то тогава централната власт, с подкрепата на испанския Парламент, има право да предприеме всички необходими мерки и да наложи принудително изпълнение на конституционните задължения и спазване на законите на страната. Тогава в правомощията на централното правителство влиза управлението на областта.

По случай националния празник на Каталуния в Барселона се проведе голямо шествие на сепаратистите

Be the first to comment

Вашият коментар