Испания: очакват се 40-градусови жеги през почивните дни

Очакват се 40-градусови жеги през почивните дни.

Въпреки че все още е пролет, през почивните дни през Испания ще премине горещ летен фронт и температури скочат до 40 градуса. Атмосферната стабилност ще доведе до значително „прегряване“ на въздуха над вътрешността на Испания, което ще се усети още през следващите часове, заявиха от Държавната метеорологична служба (Aemet).

Очакват ни слънце и „ненормално високи“ за това време на годината температури, които ще бъдат в диапазона между 37 и 40 градуса. Тези типично летни дни ще бъдат в почти цяла Испания, с изключение на югоизточната част от полуостров, където максималните стойности ще останат по-меки.

Най-високите температури се очакват през почивните дни. Стойностите им ще бъдат над 34 градуса във вътрешността на страната, около 34/36 градуса по долината на Duero, 36/38 градуса по течението на реките Ebro, Tajo y Guadiana и между 38/40 градуса в Guadalquivir. Най-малко засегнатите райони ще бъдат Галисия, Кантабрийското крайбрежие, Западното Средиземноморие, Балеарските острови и Канарските острови.

Вечерите се очакват също да бъдат с рекордни минимални стойности до над 20 градуса в югозападната част на Иберийския полуостров.

Още през следващите часове ще започне да се усеща повишаването на температурите, като най- високите се очаква да бъдат в градовете във вътрешността на страната като Мадрид. Измерената вчера температура там е била 32 градуса, днес се очаква да бъде 33 градуса и 36/37 градуса през уикенда. Във връзка с тази ситуация, Генералната дирекция за обществено здраве на здравно консултиране към общината на столицата е активирала Ниво 1 за опасност от високите температури през следващите дни.

Вчера през деня в Севиля са били измерени 36 градуса, а през уикенда се очаква да стигнат до 40/41 градуса. В същото време температурните стойности вчера в Сарагоса са били 27 градуса и от днес ще започнат да се увеличават, за да достигнат до 37 градуса.

С високи температури ще се запомни и изминалия месец май. Според данните, предоставени от метеоролозите, средна температура за Испания била 19 градуса, което е с 2,4 градуса над средното за този месец. Най-високите температури са били 37,6 градуса, измерени в Ourense на 24 май, 37 градуса на летището в Granada и 36.4 градуса на летището в Bilbao, измерени на 25 май.

От Държавната метеорологична служба (Aemet) са заявили, че май 2017 г. се нарежда на второ място по високи температури от 1965 г. насам- само след май 2015 г. По отношение на валежите месеца е бил сух, със средна стойност на валежите над Испания от 47 литра на квадратен метър, представляващи 77 % от средната стойност за този месец, което е 61 литра на квадратен метър.

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

Испания е най-конкурентната туристическа дестинация в света

първото бебе за 2017 година
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанска банка подарява по 2 000 евро на децата, които са родени в новогодишната нощ

01/01/2018 WORLD BG

За девета поредна година испанска банка подарява по 2 000 евро на първите деца, родени в новогодишната нощ. Каталунската банка CaixaBank отново ще проведе кампанията „Новородени”, чиято цел е да се насърчат родителите да откриват Последни

СВЯТ

50 банки местят дейността си от Великобритания в ЕС

08/11/2017 WORLD BG

Около 50 банки са се обърнали към Европейската централна банка (ЕЦБ) по въпроса за преместване на дейността си от Великобритания в еврозоната заради Брекзита, съобщи ЕЦБ, цитирана от ДПА и БТА. Някои банки ни посетиха Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Крал Фелипе VI е най-добрият политик на Испания

19/02/2017 WORLD BG

Испанският крал Фелипе де Бурбон съумя да излезе от изключително трудни ситуации откакто се въкачи на трона. Първо, скандалите в личния и не толкова личен живот на баща му, който все още се гърчи в Последни

Leave a Reply