Испания: очакват се 40-градусови жеги през почивните дни

Очакват се 40-градусови жеги през почивните дни.

Въпреки че все още е пролет, през почивните дни през Испания ще премине горещ летен фронт и температури скочат до 40 градуса. Атмосферната стабилност ще доведе до значително „прегряване“ на въздуха над вътрешността на Испания, което ще се усети още през следващите часове, заявиха от Държавната метеорологична служба (Aemet).

Очакват ни слънце и „ненормално високи“ за това време на годината температури, които ще бъдат в диапазона между 37 и 40 градуса. Тези типично летни дни ще бъдат в почти цяла Испания, с изключение на югоизточната част от полуостров, където максималните стойности ще останат по-меки.

Най-високите температури се очакват през почивните дни. Стойностите им ще бъдат над 34 градуса във вътрешността на страната, около 34/36 градуса по долината на Duero, 36/38 градуса по течението на реките Ebro, Tajo y Guadiana и между 38/40 градуса в Guadalquivir. Най-малко засегнатите райони ще бъдат Галисия, Кантабрийското крайбрежие, Западното Средиземноморие, Балеарските острови и Канарските острови.

Вечерите се очакват също да бъдат с рекордни минимални стойности до над 20 градуса в югозападната част на Иберийския полуостров.

Още през следващите часове ще започне да се усеща повишаването на температурите, като най- високите се очаква да бъдат в градовете във вътрешността на страната като Мадрид. Измерената вчера температура там е била 32 градуса, днес се очаква да бъде 33 градуса и 36/37 градуса през уикенда. Във връзка с тази ситуация, Генералната дирекция за обществено здраве на здравно консултиране към общината на столицата е активирала Ниво 1 за опасност от високите температури през следващите дни.

Вчера през деня в Севиля са били измерени 36 градуса, а през уикенда се очаква да стигнат до 40/41 градуса. В същото време температурните стойности вчера в Сарагоса са били 27 градуса и от днес ще започнат да се увеличават, за да достигнат до 37 градуса.

С високи температури ще се запомни и изминалия месец май. Според данните, предоставени от метеоролозите, средна температура за Испания била 19 градуса, което е с 2,4 градуса над средното за този месец. Най-високите температури са били 37,6 градуса, измерени в Ourense на 24 май, 37 градуса на летището в Granada и 36.4 градуса на летището в Bilbao, измерени на 25 май.

От Държавната метеорологична служба (Aemet) са заявили, че май 2017 г. се нарежда на второ място по високи температури от 1965 г. насам- само след май 2015 г. По отношение на валежите месеца е бил сух, със средна стойност на валежите над Испания от 47 литра на квадратен метър, представляващи 77 % от средната стойност за този месец, което е 61 литра на квадратен метър.

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

Испания е най-конкурентната туристическа дестинация в света

СВЯТ

Съединените щати спешно търсят 50 000 шофьори на камиони

21/03/2017 WORLD BG

Според доклад на Американската асоциация на шофьорите на камиони (ATA) към края на годината в Съединените щати ще има недостиг на 50 000 шофьори на камиони. Годишната средна заплата на един шофьор на камион стига Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Какво видя испанският вестник „El País” в България

25/11/2016 WORLD BG

Какво видя испанският вестник „El País” в България? Видинска област се намира в Северозападна България и болезнено държи лидерството за най-беден регион в най-бедната страна в Европейския съюз. Там смъртността е най-високата в страната. а Последни

СВЯТ

Предотвратиха атентат срещу британския премиер Тереза Мей

06/12/2017 WORLD BG

Британските специални служби са предотвратили атентат срещу британския премиер Тереза Мей. Ръководителят на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър е информирал правителството за готвеното покушение вчера, твърдят медии на Острова. Свързани

Be the first to comment

Вашият коментар