Очаква се утре Каталуния да обяви независимост

Очаква се утре Каталуния да обяви независимост. Такива са намеренията на местният премиер Карлес Пучдемон, който иска да изпревари влизането в сила на решението на испанското правителство за отнемане на автономията на областта, съобщава вестник „Конфиденсиал”.

Очаква се да бъде свикано извънредно заседание на регионалния парламент за анализ на сегашната политическа ситуация и да се вземат решенията за начина на скъсване с Испания.

Каталунските власти искат да провъзгласят независимост преди испанският Сенат (горната камара на парламента) да одобри мерките на централното правителство за ограничаване на самоуправлението на региона.

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е „най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко“, каза вчера Пучдемон в телевизионно обръщение към каталунските граждани.

„Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация“, каза регионалният каталунски лидер.

Каталунците масово теглят парите си от напусналите областта каталунски банки

Пучдемон заплаши испанското правителство заради отказа на Мадрид за диалог

Пучдемон не даде точен отговор на Рахой, а поиска преговори с Мадрид

Be the first to comment

Вашият коментар