Испания няма план за евакуация на населението при евентуална опасност от цунами

Испания няма план за евакуация на населението при евентуална опасност от цунами. Това е становището на учените.

През 1755 г. е имало земетресение от 9 градуса по скалата на Рихтер с епицентър в Лисабон. То е предизвикало големи разрушителни цунами по бреговете на испанските градове Кадис и Уелва, с безброй опустошителни последици и повече от 1200 жертви.

Почти два века и половина по-късно, някои експерти твърдят, че явлението може да се повтори. Същите тези експерти предупреждават, че Испания не разполага с евакуационен план за справяне с този тип природно бедствие, пише днес „Las Provincias”.

Въпреки че всички смятаме, че такива явления се случват само далеч от домовете ни, режисьорът Фернандо Аройо е разработил проекта „Голямата вълна“. Този документален филм изследва възможността за цунами, което да засегне испанското крайбрежие, особено в южната част на полуострова.

Премиерата на филма беше през месец май 2017 година и се радва на съдействието на експерти от цял свят. Мария Белон, испанката оцеляла при цунамито в Тайланд през 2004 година, е един от многото хора, които са помогнали да се осъществи този проект.

Експертите, участващи в проекта предупреждават, че Испания може да пострада от цунами по всяко време. Повече от 35 учените твърдят, че въпросът вече не е „дали“, а „кога“ ще се случи.

Островът, който 6 месеца принадлежи на Испания и 6 месеца- на Франция

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

ОБЩЕСТВО

Испанският крал Фелипе VI е кръстник на българска принцеса

12/04/2017 WORLD BG

Испанският крал Фелипе VI е кръстник на 11 деца. 9 от тях са с монархически титли, в това число е и принцесата на България – София. Тя е родена на 20 ноември 1999 г., има Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Затворени пътища в Испания заради лошото време

27/01/2018 WORLD BG

От Генералната дирекция за движение по пътищата (DGT) съобщават за затворени пътища в Испания заради лошото време. Обилните валежи от дъжд и сняг оказват влияние върху движението на МПС по 102 пътни артерии. От тях Последни

СВЯТ

Немските тайни служби са открили над двадесет джихадиста в редиците на германската армията

06/11/2016 WORLD BG

Немските тайни служби (MAD) е открила дузина ислямски радикалисти, проникнали в армията и е започнала разследването на други 60 възможни случая, съобщават вестници, принадлежащи към групата на медиите Funke и цитирани от вестник „20 минути”. Последни

Leave a Reply