Испания няма план за евакуация на населението при евентуална опасност от цунами

Испания няма план за евакуация на населението при евентуална опасност от цунами. Това е становището на учените.

През 1755 г. е имало земетресение от 9 градуса по скалата на Рихтер с епицентър в Лисабон. То е предизвикало големи разрушителни цунами по бреговете на испанските градове Кадис и Уелва, с безброй опустошителни последици и повече от 1200 жертви.

Почти два века и половина по-късно, някои експерти твърдят, че явлението може да се повтори. Същите тези експерти предупреждават, че Испания не разполага с евакуационен план за справяне с този тип природно бедствие, пише днес „Las Provincias”.

Въпреки че всички смятаме, че такива явления се случват само далеч от домовете ни, режисьорът Фернандо Аройо е разработил проекта „Голямата вълна“. Този документален филм изследва възможността за цунами, което да засегне испанското крайбрежие, особено в южната част на полуострова.

Премиерата на филма беше през месец май 2017 година и се радва на съдействието на експерти от цял свят. Мария Белон, испанката оцеляла при цунамито в Тайланд през 2004 година, е един от многото хора, които са помогнали да се осъществи този проект.

Експертите, участващи в проекта предупреждават, че Испания може да пострада от цунами по всяко време. Повече от 35 учените твърдят, че въпросът вече не е „дали“, а „кога“ ще се случи.

Островът, който 6 месеца принадлежи на Испания и 6 месеца- на Франция

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

НОВИНИ

Жозе Мауриньо е обвинен в укриване на данъци в Испания

30/09/2017 WORLD BG

Бившият треньор на ФК „Реал Мадрид” Жозе Мауриньо е обвинен в укриване на данъци в Испания. Той е призован да се яви на 3 ноември 2017 г. пред съда в Позуело де Аларкон (Мадрид), за Последни

ОБЩЕСТВО

Певицата Ариана Гранде не е в състояние да продължи турнето си след атентата в Манчестър

23/05/2017 WORLD BG

Певицата Ариана Гранде, чийто концерт в Манчестър беше подложен на терористична атака, причинила смъртта на 22 души и ранила други 59, е решила да отмени за неопределено време планираните си концерти по целия свят. До Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Инцидент в Испания: 13 камиона и 1 микробус са спукали гуми на едно и също място през изминалата нощ

01/12/2017 WORLD BG

13 камиона и 1 микробус са спукали гуми на едно и също място за два часа. Каталунската служба за Гражданската защита е активирала авариен план за действие по автомагистрала АР-7 заради наличието на 13 тира Последни

Be the first to comment

Вашият коментар