Българка, живееща в Брюксел започна подписка срещу насилието в Каталуния

Подписка срещу насилието в Каталуния започна българката Албена Азманова, която е професор по политология и преподава в Брюкселското училище за международни отношения към университета в Кент. Тя заедно с независимия депутат в Европейския парламент Барбара Спинели изпратиха събраните подписи до председателите на Европейската комисия и Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

В подписката са се включили 188 политици, интелектуалци и обществени дейци. В документа те се обявяват против действията на испанското правителство срещу искането за независимост на каталунците. Това не е позиция спрямо легитимността на референдума, а против полицейското насилие към гражданите и вкарването на политически фигури в затвора, казва професор Азманова.

Проф. Албена Азманова – политолог: Когато се толерира нарушаването на човешките права и гражданските свободи в една държава се дава основание допълнително на хората да искат да се отцепят. Европейските институции стават част от проблема по-скоро, отколкото част от разрешаването на този проблем.

Чрез подписката се иска Европейският съюз да заеме позиция за начинът, по който испанското правителство действа срещу каталунските граждани.

Проф. Албена Азманова – политолог: Европейската комисия има механизми, с които може да се справи с такава злоупотреба с властта. Например те много добре подложиха Полша и Унгария на такива санкции, на такова разглеждане дали се нарушават основните правила на политическата игра в една либерална демокрация. Както знаете, в Полша правителството се опитва да намали политическата независимост на съдилищата, а в Унгария намалява свободите на гражданското общество.

Механизмите, които комисията може да предприеме срещу действията на испанските власти, могат да се разглеждат като единични действия в рамките на процедурата по спазване на правовата държава, казва още професор Азманова. Тя смята обаче, че Евросъюзът не предприема мерки, защото има основание да се страхува от ефекта на доминото./БНТ

Българка срещна и заговори в Брюксел Карлес Пучдемон (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар