Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост на автономната област, съобщава испанската преса.

По-рано беше съобщено, че испанското правителство е призовало Пучдемон да обсъди провеждането на референдума за независимост в парламента на страната. Заместник министър-председателя на правителството на Испания Сорая Саенз де Сантамария заяви, че се налага дебатиране по референдума, защото този въпрос засяга националния суверенитет.

Пучдемон настоява първо да се обсъдят условията на референдума между правителствата на Испания и Каталуния и ако се стигне до споразумение, то чак тогава този въпрос може да стигне до двата Парламента. Според Пучдемон изказването на Сантамария показва, че испанското правителство признава възможността за провеждане на референдум.

По-рано бе съобщено, че през следващата седмица, в понеделник, Пучдемон ще обяви датата за провеждане на допитването за отделянето на Каталуния от Испания. Предполага се, че референдума ще се проведе на 1 октомври 2017 г. Много от каталунските власти, както и редица неправителствени организации смятат, че автономната област трябва да стане независима от Испания.

Испания не признава предприетите стъпки в тази посока, а Конституционния съд ги обяви за незаконни. Въпреки това каталунските власти смятат още през лятото да приемат така наречения закон за замяна на испанското законодателство с ново- каталунско.

Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

БЪЛГАРИЯ

От 2018 г. наследниците подават данъчна декларация от името на починалите

02/01/2018 WORLD BG

От началото на 2018 г. наследниците ще могат да подават данъчна декларация от името на починалите си роднини. Това се вижда от сайта на НАП в България, където за първи път в менюто с видовете Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

По случай националния празник на Каталуния в Барселона се проведе голямо шествие на сепаратистите

11/09/2017 WORLD BG

Каталунските сепаратисти излязоха на манифестация по случай националния празник на Каталуния La Diada. Днес, на 11 септември, центърът на Барселона се изпълни с викове в подкрепа на референдума за независимост, насрочен за 1 октомври тази Последни

ЛЮБОПИТНО

Мелания Тръмп лично украси Белия дом (видео)

28/11/2017 WORLD BG

Мелания Тръмп лично украси Белия дом, с което се похвали на профила си в социалната мрежа Twitter. За празничната обстановка първата дама на САЩ е заложила предимно на традиционните детайли. 136 килограмовото копие на Белия Последни

Be the first to comment

Вашият коментар