Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост на автономната област, съобщава испанската преса.

По-рано беше съобщено, че испанското правителство е призовало Пучдемон да обсъди провеждането на референдума за независимост в парламента на страната. Заместник министър-председателя на правителството на Испания Сорая Саенз де Сантамария заяви, че се налага дебатиране по референдума, защото този въпрос засяга националния суверенитет.

Пучдемон настоява първо да се обсъдят условията на референдума между правителствата на Испания и Каталуния и ако се стигне до споразумение, то чак тогава този въпрос може да стигне до двата Парламента. Според Пучдемон изказването на Сантамария показва, че испанското правителство признава възможността за провеждане на референдум.

По-рано бе съобщено, че през следващата седмица, в понеделник, Пучдемон ще обяви датата за провеждане на допитването за отделянето на Каталуния от Испания. Предполага се, че референдума ще се проведе на 1 октомври 2017 г. Много от каталунските власти, както и редица неправителствени организации смятат, че автономната област трябва да стане независима от Испания.

Испания не признава предприетите стъпки в тази посока, а Конституционния съд ги обяви за незаконни. Въпреки това каталунските власти смятат още през лятото да приемат така наречения закон за замяна на испанското законодателство с ново- каталунско.

Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мадрид привлича световните банки от Лондон към Испания

11/12/2016 WORLD BG

Испания иска да се възползва от объркването, което предизвика Brexit в световните банки, опериращи от London City. През последните две седмици министърът на икономиката Луис де Гиндос се е срещал с ръководителите на големите американски Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: дерайлира високоскоростният влак AVE, пътуващ от Севиля за Барселона с 400 пътника

12/05/2017 WORLD BG

Дерайлира високоскоростният влак AVE с около 400 пътници на борда. Инцидентът е станал по линията, която свързва градовете Севиля и Малага с Барселона. Влакът е останал неподвижен между провинциите Кордоба и Сиудад Реал. Пътниците ще Последни

колко са милионерите в България
БЪЛГАРИЯ

Колко са милионерите в България?

23/01/2017 WORLD BG

Колко са милионерите в България и по света? Наскоро в Испания излязоха данни, че трима испанци са толкова богати, колкото жителите на областите Каталуния и Мадрид. Друго проучване показва, че милионерите по света са около Последни

Leave a Reply