Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост на автономната област, съобщава испанската преса.

По-рано беше съобщено, че испанското правителство е призовало Пучдемон да обсъди провеждането на референдума за независимост в парламента на страната. Заместник министър-председателя на правителството на Испания Сорая Саенз де Сантамария заяви, че се налага дебатиране по референдума, защото този въпрос засяга националния суверенитет.

Пучдемон настоява първо да се обсъдят условията на референдума между правителствата на Испания и Каталуния и ако се стигне до споразумение, то чак тогава този въпрос може да стигне до двата Парламента. Според Пучдемон изказването на Сантамария показва, че испанското правителство признава възможността за провеждане на референдум.

По-рано бе съобщено, че през следващата седмица, в понеделник, Пучдемон ще обяви датата за провеждане на допитването за отделянето на Каталуния от Испания. Предполага се, че референдума ще се проведе на 1 октомври 2017 г. Много от каталунските власти, както и редица неправителствени организации смятат, че автономната област трябва да стане независима от Испания.

Испания не признава предприетите стъпки в тази посока, а Конституционния съд ги обяви за незаконни. Въпреки това каталунските власти смятат още през лятото да приемат така наречения закон за замяна на испанското законодателство с ново- каталунско.

Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

18 летища във Великобритания ще стачкуват на 23 и 24 декември
НАЧАЛО

18 летища във Великобритания ще стачкуват на 23 и 24 декември

17/12/2016 WORLD BG

Повече от 1500 работници, отогварящи за фактурирането и обработката на багажа на пътниците на 18 летища в Обединеното кралство обявяват стачка на 23 и 24 декември, съобщи вчера синдикатът Unite. Служителите на фирмата за наземни Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

15 от 18-те най-добри вина в света са испански

23/03/2017 WORLD BG

18-те най-добри вина в света Испанските вина заедно с едно френско шампанско и две вина от Унгария и Словакия получиха „Златен Бакхус” 2017- оскарите на енология. Бакхус е най-известният испански конкурс за вино, признат от Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Протести в Барселона: „Нас не могат да ни излъжат, Каталуния е Испания”

19/03/2017 WORLD BG

Няколко хиляди души участваха в протести в Барселона, Испания с призив да се „спре сепаратисткия преврат“, пише вестник „La Razon”. Според весникa демонстрацията е организирана от активисти на „Гражданско общество на Каталуния“ (SCC) под мотото Последни

Leave a Reply