Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост на автономната област, съобщава испанската преса.

По-рано беше съобщено, че испанското правителство е призовало Пучдемон да обсъди провеждането на референдума за независимост в парламента на страната. Заместник министър-председателя на правителството на Испания Сорая Саенз де Сантамария заяви, че се налага дебатиране по референдума, защото този въпрос засяга националния суверенитет.

Пучдемон настоява първо да се обсъдят условията на референдума между правителствата на Испания и Каталуния и ако се стигне до споразумение, то чак тогава този въпрос може да стигне до двата Парламента. Според Пучдемон изказването на Сантамария показва, че испанското правителство признава възможността за провеждане на референдум.

По-рано бе съобщено, че през следващата седмица, в понеделник, Пучдемон ще обяви датата за провеждане на допитването за отделянето на Каталуния от Испания. Предполага се, че референдума ще се проведе на 1 октомври 2017 г. Много от каталунските власти, както и редица неправителствени организации смятат, че автономната област трябва да стане независима от Испания.

Испания не признава предприетите стъпки в тази посока, а Конституционния съд ги обяви за незаконни. Въпреки това каталунските власти смятат още през лятото да приемат така наречения закон за замяна на испанското законодателство с ново- каталунско.

Мариано Рахой обясни защо не може да се проведе референдум за независимост на Каталуния

ОБЩЕСТВО

24 годишна българка и синът ѝ са убити в Германия

13/09/2017 WORLD BG

24 годишна българка и 6 годишния ѝ син са убити в Германия. Инцидентът е станал в град Детмолд, провинция Северен Рейн- Вествалия, съобщава немската полиция, цитирана от в-к „Труд”. Полицията подозира, че извършител на престъплението Последни

БЪЛГАРИЯ

Набират се 600 жени за бране на ягоди в Испания за сезон 2017

11/11/2016 WORLD BG

600 кандидатки за бране на ягоди търси испански кооператив на производители на плода. Срокът за кандидатстване на желаещите българи да се възползват от офертата е 10 януари 2017 г. Работодателите предлагат брутна заплата в размер Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български игрален филм спечели 3 награди на международния фестивал в Хихон, Испания

27/11/2016 WORLD BG

Български игрален филм спечели 3 награди на международния фестивал в Хихон, Испания. „Слава” е една история за анонимни герои, смачкани от системата или по- точно това е историята за кантонера Кольо Димитров от Курило и Последни

Leave a Reply