Половин българско село, заедно с кмета, се премести да живее в испанско градче

В Испания живеят цели общности от родопчани. Една от тези общности е съставена от половин българско село, заедно с кмета, които се преместили да живеят в малък испански град.

Само от с. Стоманево в градчето Барбастро на североизток от Сарагоса живеят 120 души и вече са повече от тези, които са останали в самото село.

Първият отишъл там е преди 20 г. и постепенно стомановци се увеличавали. Най-много заминали преди 10-ина години, когато закрили училището. Тогава 22 деца в ученическа възраст поели към област Арагон. Сега всяка фамилия от селото има свой представител там.

Жените най-често работят като асистентки на възрастни хора, а мъжете – в строителството.

Испанците, както казват на живеещите в Барбастро, се шегуват, че дори си имат и кмет. Бившият управник на село Стоманево Юлиян Аранчев, избран от хората за кмет на Стоманево, напусна поста преждевременно заради ниското заплащане и замина в Барбастро.

Barbastro (Balbastro) се намира в община Hueska. Той е третият най-гъсто населен град в тази община и седмият в автономната област Арагон.

Към 2016 година населението му наброява 16 961 човека. Общият брой на българите, които живеят в градчето е 144 човека, което е 7,43% от общото население.

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

ЛЮБОПИТНО

Какво представляват ураганите и как се образуват?

12/09/2017 WORLD BG

Какво представляват ураганите? За много от нас тази тема не е нещо ново, тъй като сме го учили в час по география и по-точно в темите за кръговрата на водата. Ураганите…всъщност това са силни бури, Последни

ЛЮБОПИТНО

Рождество Христово и Дядо Коледа

24/12/2016 WORLD BG

От къде започва традицията да се празнува Рождество Христово на 25-ти декември. Историческите източници са категорични – празнуването на рождения ден на Исус Христос отсъства от традициите на ранната църква (Източник: The History of Christmas, Последни

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Заловиха 4 българи, експлоатирали 33 свои сънародници в Испания

02/11/2016 WORLD BG

Испанската преса съобщава, че Гражданската гвардия е задържала банда български граждани, принуждавали свои сънародници да работят безплатно. При операцията полицията е освободила 33 жертви в два града от областта Кастилия и Леон. В днешното изявление Последни

Leave a Reply