Половин българско село, заедно с кмета, се премести да живее в испанско градче

В Испания живеят цели общности от родопчани. Една от тези общности е съставена от половин българско село, заедно с кмета, които се преместили да живеят в малък испански град.

Само от с. Стоманево в градчето Барбастро на североизток от Сарагоса живеят 120 души и вече са повече от тези, които са останали в самото село.

Първият отишъл там е преди 20 г. и постепенно стомановци се увеличавали. Най-много заминали преди 10-ина години, когато закрили училището. Тогава 22 деца в ученическа възраст поели към област Арагон. Сега всяка фамилия от селото има свой представител там.

Жените най-често работят като асистентки на възрастни хора, а мъжете – в строителството.

Испанците, както казват на живеещите в Барбастро, се шегуват, че дори си имат и кмет. Бившият управник на село Стоманево Юлиян Аранчев, избран от хората за кмет на Стоманево, напусна поста преждевременно заради ниското заплащане и замина в Барбастро.

Barbastro (Balbastro) се намира в община Hueska. Той е третият най-гъсто населен град в тази община и седмият в автономната област Арагон.

Към 2016 година населението му наброява 16 961 човека. Общият брой на българите, които живеят в градчето е 144 човека, което е 7,43% от общото население.

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е единствената държава в ЕС, чиито национален химн няма текст

04/05/2017 WORLD BG

Испания е единствената държава в ЕС, чиито химн няма текст. Това показва проучване, направено от сайта AMSTS. Сайтът е създал карта на света (горе на снимката) с различни цветове, в зависимост от темата на националните Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Нови лични карти и паспорти от началото на 2018 г.

31/05/2017 WORLD BG

Българските граждани ще имат нови лични карти и паспорти от началото на 2018 г., след като парламента прие на второ четене промените в Закона за българските лични документи. В новите лични карти и паспорти ще Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

22/12/2017 WORLD BG

Победител в проведените вчера извънредни регионални избори в Каталуния е партията „Граждани“ (Ciudadanos, Cs), която се бори за запазване на целостта на Испания. Предвожданата от Инес Аримадас Ciudadanos печели 36 места в 135-местния регионален парламент, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар