Все повече българи получават пенсии от чужбина

Все повече българи получават пенсии от чужбина. Това сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2016 година.

Общо 33 925 наши сънародници, които са работили зад граница, получават пенсии на база на международни спогодби и европейски регламенти. 6 626 човека са българите с германски пенсии. 5800 нашенци получават пенсия от Гърция, като поне още 1 000 са подали документи за това. С 600 са се увеличили пенсионерите, получаващи пари от Испания.
Съгласно разпоредбите на регламентите на ЕС, всяка държава-членка на ЕС отпуска пенсия на лицата по условията на националното си законодателство, като при необходимост взима под внимание осигурителните периоди на кандидата във всяка друга държава-членка.

Например за лицата, които имат осигурителен стаж, придобит съгласно законодателството на България и на друга страна-членка: ако българският осигурителен стаж не е достатъчен, за да възникне право на пенсия за осигурителен стаж и възраст съгласно българското законодателство, се взема предвид и осигурителният стаж в другата страна. Но размерът на тази пенсия се определя само въз основа на дохода, върху който са внасяни социално-осигурителни вноски в България и от пропорционалното съотношение на българските периоди на осигуряване към общия период на осигуряване.

От 2007 година, когато България стана член на ЕС, хората с пенсии от чужбина са се увеличили 3 пъти, сочи още статистиката.

През 2014 г. средният размер на българската пенсия на гурбетчиите е бил 193,80 лв. , сочат последните налични данни. Това е сумата, която се изплаща само от НОИ, а останалите средства, натрупани от осигуровки в чужбина, се изплащат от местния осигурителен институт.

Сумиране на стаж за пенсия, придобит в различни държави на ЕС

Пенсиониране на гражданите, които са работили в различни държави на ЕС

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон от Брюксел: Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес

01/11/2017 WORLD BG

Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес. Това бе основното послание на Карлес Пучдемон на пресконференцията, свикана от него в белгийската столица Брюксел. Той заяви, че няма да иска политическо Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Оправдаха българите, обвинени за източване на 1,5 млн. евро от испанската здравна система

16/10/2017 WORLD BG

Оправдаха българите, обвинени за източване на 1,5 млн. евро от испанската здравна система. Новината съобщи чрез фейсбук профила си адвоката на нашите сънародници София Николаева. Ето какво написа тя: БЪЛГАРИН НА ХЕМОДИАЛИЗА В ИСПАНИЯ НЕ Последни

здравеопазването в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Здравеопазването в Испания

29/05/2017 WORLD BG

Здравеопазването в Испания се координира от Националната здравна система. Това е органът, който извършва и разпределя здравните услуги в страната, които, според закона, са отговорност на публичните органи. Създадена е през 1908 година. От 1989 Последни

Be the first to comment

Вашият коментар