Популярният дюнер може да бъде забранен в Европейкия съюз

Популярният дюнер може да бъде забранен в Европейския съюз, тъй като Европейската комисия взе решение да се забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо. От Комисията по здравните въпроси към Европейския парламент, са забравили да упоменат, че в суровото месо съдържанието на фосфати е допустимо. Така се оказва, че дюнерите, които масово се правят именно с дълбоко замразено месо, са забранени за продажба. Комисията се опита да вкара поправка за гласуване в Европарламента, за да поправи пропуска си. Зелените и социалдемократите обаче изненадващо блокираха гласуването и не допуснаха корекцията. Това означава, че до края на 2018 година дюнерът ще бъде забранен, ако не се прави от свежо месо.

Фосфатите се използват за съхраняване на месото, служейки като консерванти, защото подтискат растежа на гъбички и развитието на различни бактерии. Освен това фосфатите имат способността да свързват водата в месото и то се запазва по-сочно и по-крехко.

Европарламентът ще гласува още веднъж внесената поправка, но преди това е натоварил здравната комисия да проучи какви са последните научни доклади за влиянието на фосфата върху здравето. Високият прием на фосфати е опасен за хората с бъбречни и сърдечни проблеми, и води до ускорено застаряване.

„Без него месото на шиша ще се овъглява отвън, а ще остава сурово отвътре. Европейската служба за защита на потребителите е преценила, че поемането на до 4200 мг фосфат на ден не е опасно за здравето. Една порция дюнер съдържа само 134 мг“,

заяви евродепутатката от германския ХДС Ренате Зомер. За сравнение – една чаша кола съдържа 210 мг.

Дневно в страните от ЕС се изяждат 500 тона месо за дюнери. 80% от месото за тях се произвежда в Германия. Затова и тя ще бъде най-силно засегната ако поправката не мине.

Най-търсените български хранителни стоки в ЕС

LIDL заля 18 европейски държави с типични български хранителни стоки

Хранителни продукти, които не трябва да се съхраняват в хладилника

Be the first to comment

Вашият коментар