Посланикът на САЩ и дипломати от посолството на Полша рецитират „Върви, народе възродени” (видео)

Посланикът на САЩ и дипломати от посолството на Полша в България рецитират „Върви, народе възродени”. С тази инициатива дипломатите ни поздравяват по случай 24 май – Денят на българската просвета, култура и писменост.

Полските дипломати, заедно със семействата си, облечени в български народни носии прочетоха откъси от произведения на класици на българската литература. Иван Вазов, Петко Славейков, Пейо Яворов, Ран Босилек и др. звучаха пред СУ „Климент Охридски” от поляците, които са служители в посолството на Република Полша в София, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството.

Поздравът от дипломатите от американското посолство в България е видео, заснето пред Националната библиотека и Паметника на светите братя Кирил и Методий.

В него посланик Ерик Рубин и останалите дипломати от посолството рецитират на български език химна „Върви, народе възродени“. Ето и официалното изявление на посолството на САЩ относно тази инициатива:

Посланик Ерик Рубин, заедно със служители от Посолството на САЩ в България, поздравяват всички българи с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В сътрудничество със Сдружение „Азбукари“ и Нова телевизия, Американското посолство взе участие в създаването на този видеоклип, за да покажем своето уважение и признание пред българската история.

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

Испанският посланик в България беше награден с орден „Стара планина“ от президента Росен Плевнелиев

европейските жени
НАЧАЛО

Европейските жени раждат все по- малко

01/02/2017 WORLD BG

Европейските жени раждат все по- малко. Фактът, че роцентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, се подтвърди от ново френско проучване. С всяка изминала година изнасяните данни засилват безпокойството, породено от ниската раждаемост. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Държавни помощи за наем за младежите в Испания

24/04/2018 WORLD BG

Правителство одобри отпускането на помощи за наем за младежите в Испания, които са на възраст до 35 години. Голяма част от хората, които отговарят на критериите, ще получават максимум до 600 евро на месец в Последни

НАЧАЛО

Осъдиха българин на 18 месеца затвор за агресивно поведение в самолет по време на полет

03/03/2017 WORLD BG

Британски съд осъди на 18 месеца затвор на 34-годишния българин Георги Тенчев, който на 9 май 2016 година с агресивното си поведение е създал паника на борда на самолет по време на полет от Бургас Последни

Be the first to comment

Вашият коментар