Посланикът на САЩ и дипломати от посолството на Полша рецитират „Върви, народе възродени” (видео)

Посланикът на САЩ и дипломати от посолството на Полша в България рецитират „Върви, народе възродени”. С тази инициатива дипломатите ни поздравяват по случай 24 май – Денят на българската просвета, култура и писменост.

Полските дипломати, заедно със семействата си, облечени в български народни носии прочетоха откъси от произведения на класици на българската литература. Иван Вазов, Петко Славейков, Пейо Яворов, Ран Босилек и др. звучаха пред СУ „Климент Охридски” от поляците, които са служители в посолството на Република Полша в София, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството.

Поздравът от дипломатите от американското посолство в България е видео, заснето пред Националната библиотека и Паметника на светите братя Кирил и Методий.

В него посланик Ерик Рубин и останалите дипломати от посолството рецитират на български език химна „Върви, народе възродени“. Ето и официалното изявление на посолството на САЩ относно тази инициатива:

Посланик Ерик Рубин, заедно със служители от Посолството на САЩ в България, поздравяват всички българи с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В сътрудничество със Сдружение „Азбукари“ и Нова телевизия, Американското посолство взе участие в създаването на този видеоклип, за да покажем своето уважение и признание пред българската история.

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

Испанският посланик в България беше награден с орден „Стара планина“ от президента Росен Плевнелиев

ОБЩЕСТВО

Певицата Шакира загуби гласа си

07/12/2017 WORLD BG

За проблеми с гласа на Шакира се заговори още през лятото, когато певицата заяви, че отлага световното си турне El Dorado за 2018 г. Кръвоизлив на гласните струни попречи на Шакира да осъществи едно то Последни

кралицата на Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Дрехите в гардероба на кралицата на Испания

16/02/2017 WORLD BG

Като се има предвид, че кралицата се облича почти изцяло с дрехи на испански дизайнери и влиянието, което има доня Летисия в медиите и в обществото като цяло, много моделиери искат кралицата да спре поглед Последни

Отпуската по бащинство в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Отпуската по бащинство в Испания вече е двойно по-дълга

02/01/2017 WORLD BG

Отпуската по бащинство в Испания е удължена от две на четири седмици при раждане или осиновяване на дете. Това става шест години след след приемането на закона, който регулира това право. Това решение е част Последни

Leave a Reply