Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Швеция за шест часов работен ден

Доказано е, че Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете. Това е причината испанският синдикат UGT да призове правителството за политическа воля, с която да се сложи край на половото неравенство. Тази несправедливост е причината жените в испания да получават с 23% по- ниска заплата и с 423 евро по-ниска пенсия от мъжете.

В изнесеният на широката обшественост вчера доклад, синдикатът представя данните за месец май 2017 г. на Социалното осигуряване. От тях става ясно, че борбата с половото неравенство напредва много бавно. Разликата в заплатите между двата пола е намаляла само с 0,35% в сравнение с 2014 г., когато е била 23,25%, за да достигне праз месец май 2017 г. до 22,9%.

От UGT са посочили, че разликата в заплатите е причина и за разликата в пенсиите. Синдикатът настоява правителството незабавно да предприеме стратегия, с която да сложи край на разликата в заплащането на двата пола.

Средната женска пенсия през месец май 2017 г. е била 711,25 евро, докато мъжката е била 1 113,63 евро. Това са 423 евро разлика. При новопенсионираните разликата между средните пенсии е още по- голяма: жените се пенсионират с 778,83 евро, а мъжете с 1 231,87 евро т.е. с 36,78% или 453 евро повече от жените.

UGT настоява правителството да преустанови „систематичното неприлагане на закона за актуализиране и модернизиране на системата на Социалното осигуряване”, чието въвеждане се отлага вече 6 години и да приложи по най-бързия начин резолюцията на Европейския парламент за коригиране на половото различие в заплатите и пенсиите на гражданите.
Синдикатът припомня необходимостта от приемането на Закона за равенството при заплатите, както и да предприеме коригиращи мерки относно котизирането за трудов стаж при работещите жени.

Испанското правителство одобри увеличение на минималната работна заплата за 2017 г. с 8% и обяви по-добри прогнози за растежа на икономиката

Социално-осигурителни права в Европейския съюз- електронни формуляри

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

430 евро на месец за всички безработни младежи в Испания

16/06/2017 WORLD BG

Вчера министърът на заетостта и социалното осигуряване на Испания Фатима Банйес обяви, че ще бъдат отпускани по 430 евро на месец за всеки безработен младеж. За целта кандидатите, които нито учат, нито работят, ще трябва Последни

НАЧАЛО

Сърбия въвежда пътна такса за автомобилите, преминаващи по магистралата Ниш-София

19/10/2017 WORLD BG

Сърбия въвежда пътна такса за пътуване с автомобил по магистралата от границата с България до сръбския град Ниш. Пробегът по това трасе ще струва 190 динара (около 3 лева и 10 стотинки), съобщи БНТ, която Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Каталунски град обявяви независимост от Испания

26/10/2017 WORLD BG

Каталунската телевизия 324 съобщи, че каталунски град обяви независимост от Испания. Белпуч стана първият в Испания град, където е провъзгласена независимост. Решението беше взето след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете Последни

Be the first to comment

Вашият коментар