Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните

Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните. Става на въпрос за 6-месечните помощи, т.нар. Plan Prepara, които от 15 август вече не съществуват, пише испанският вестни „El confidencial“. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйес заяви, че вместо тях се очаква да влезе нова система за финансово подпомагане на крайно нуждаещите се, за което социалното ведомство и автономните власти ще трябва да постигнат взаимно съгласие.

Причините за спирането на този вид помощи са две. Първата е намаляването под 18% на безработицата в Испания. Този спад, под определения от правителството праг от 18%, автоматически анулира съществуването на Plan Prepara. А втората е едно скорошно решение на Конституционния съд на страната, в което се постановява, че не централната власт, а ръководствата на автономните области са тези, които трябва изплащат този вид помощи.

Банйес заяви, че вече е изпратила до всички автономни власти примерно споразумение и проект за кралски указ. Те, обаче, ще могат да влязат в сила едва когато Конференцията за секторната заетост, в която имат представители всички автономни области, приеме рамковото споразумение.

Plan Prepara, чиято продължителност беше от 6 месеца, се въведе през 2011 година. От първите ѝ три издания са се възползвали средно по 178 640 човека. От вторите три издания- средно по 64 640 човека. А през шестмесечията от 2014 година насам средно по 11 694 човека. Събрани тези данни показват, че през всичките си издания от Plan Prepara са се възползвали почти един милион човека (952 456).

Банйес е убедена, че през следващите месеци ще намери начин да подобри системата за защита на безработните и да продължи Plan Prepara. За момента не се знае колко време ще отнеме този процес.

Безработицата в Испания спадна до нивото през 2008 година

СВЯТ

Най-влиятелните държави в света за 2017 година

25/07/2017 WORLD BG

Класацията на най-влиятелните държави в света за тази година е направена от английската компания за политически консултации „Портланд комюникейшънс“ и в нея участват 30 страни. Основният критерий, по който държавите са подредени в класацията е Последни

БЪЛГАРИЯ

Оригиналните подаръци за българското европредседателство вече са готови

09/12/2017 WORLD BG

Оригиналните подаръци за близо 25-те хил. делегати и гости, които ще посетят България за различните събития от календара на българското председателство на ЕС през 2018 г. вече са готови. Всеки гост ще получи специален подаръчен Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция очарова обрана българка в Барселона (видео)

03/11/2017 WORLD BG

Испанската полиция очарова обрана българка в Барселона. Преди месец 26-годишната Даниела Анадолийска заминава на екскурзия заедно със свои приятелки за каталунската столица. Влизайки в метрото обаче, момичето става жертва на обир, съобщи тв предаването „Часът Последни

Leave a Reply