Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните

Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните. Става на въпрос за 6-месечните помощи, т.нар. Plan Prepara, които от 15 август вече не съществуват, пише испанският вестни „El confidencial“. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйес заяви, че вместо тях се очаква да влезе нова система за финансово подпомагане на крайно нуждаещите се, за което социалното ведомство и автономните власти ще трябва да постигнат взаимно съгласие.

Причините за спирането на този вид помощи са две. Първата е намаляването под 18% на безработицата в Испания. Този спад, под определения от правителството праг от 18%, автоматически анулира съществуването на Plan Prepara. А втората е едно скорошно решение на Конституционния съд на страната, в което се постановява, че не централната власт, а ръководствата на автономните области са тези, които трябва изплащат този вид помощи.

Банйес заяви, че вече е изпратила до всички автономни власти примерно споразумение и проект за кралски указ. Те, обаче, ще могат да влязат в сила едва когато Конференцията за секторната заетост, в която имат представители всички автономни области, приеме рамковото споразумение.

Plan Prepara, чиято продължителност беше от 6 месеца, се въведе през 2011 година. От първите ѝ три издания са се възползвали средно по 178 640 човека. От вторите три издания- средно по 64 640 човека. А през шестмесечията от 2014 година насам средно по 11 694 човека. Събрани тези данни показват, че през всичките си издания от Plan Prepara са се възползвали почти един милион човека (952 456).

Банйес е убедена, че през следващите месеци ще намери начин да подобри системата за защита на безработните и да продължи Plan Prepara. За момента не се знае колко време ще отнеме този процес.

Безработицата в Испания спадна до нивото през 2008 година

НОВИНИ

Испански министър подаде оставка заради обвинение в укриване на данъци

13/06/2018 WORLD BG

Испански министър подаде оставка заради обвинение в укриване на данъци. Писателят, журналист и телевизионен водещ Максим Уерта, министър на културата и спорта в правителството на новия премиер на Испания Педро Санчес, само седмица след встъпването Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българите в Испания снимат първия емигрантски сериал- „С дъх на портокали” (видео)

01/04/2017 WORLD BG

Българи в Испания направиха сериал за своя живот там. Целта на създателите е да представят ежедневието на емигрантите и да покажат на сънародниците ни, че животът в чужбина хич не е лек и парите не Последни

БЪЛГАРИЯ

Две българки са арестувани за тероризъм в Турция

27/07/2017 WORLD BG

Две българки са арестувани в турския курорт Дидим, съобщи БНТ. Заедно с тях е бил задържан и трети човек, който е с британско гражданство. От българското външно министерство са потвърдили, че в българското посолството в Последни

Be the first to comment

Вашият коментар