Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните

Испанското правителство спря помощите за дълготрайно безработните. Става на въпрос за 6-месечните помощи, т.нар. Plan Prepara, които от 15 август вече не съществуват, пише испанският вестни „El confidencial“. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйес заяви, че вместо тях се очаква да влезе нова система за финансово подпомагане на крайно нуждаещите се, за което социалното ведомство и автономните власти ще трябва да постигнат взаимно съгласие.

Причините за спирането на този вид помощи са две. Първата е намаляването под 18% на безработицата в Испания. Този спад, под определения от правителството праг от 18%, автоматически анулира съществуването на Plan Prepara. А втората е едно скорошно решение на Конституционния съд на страната, в което се постановява, че не централната власт, а ръководствата на автономните области са тези, които трябва изплащат този вид помощи.

Банйес заяви, че вече е изпратила до всички автономни власти примерно споразумение и проект за кралски указ. Те, обаче, ще могат да влязат в сила едва когато Конференцията за секторната заетост, в която имат представители всички автономни области, приеме рамковото споразумение.

Plan Prepara, чиято продължителност беше от 6 месеца, се въведе през 2011 година. От първите ѝ три издания са се възползвали средно по 178 640 човека. От вторите три издания- средно по 64 640 човека. А през шестмесечията от 2014 година насам средно по 11 694 човека. Събрани тези данни показват, че през всичките си издания от Plan Prepara са се възползвали почти един милион човека (952 456).

Банйес е убедена, че през следващите месеци ще намери начин да подобри системата за защита на безработните и да продължи Plan Prepara. За момента не се знае колко време ще отнеме този процес.

Безработицата в Испания спадна до нивото през 2008 година

бурки
ОБЩЕСТВО

Австрия забрани носенето на бурка

05/10/2017 WORLD BG

Австрия забрани носенето на бурка на обществени места. От 1 октомври в страната влезе в сила закон, който бе много критикуван, тъй като се смята, че той ще афектира повече върху богатите туристи от арабските Последни

НАЧАЛО

Българин получи „Оскар”- най-високото отличие в киното

13/02/2017 WORLD BG

На 11.02. 2017 година на бляскавата церемония в хотел в „Бевърли Хилс” 38- годишния Владимир Койлазов беше удостоен с най-престижната награда в коноиндустрията- „Оскар”. Той беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията и Последни

Министърът на туризма
НАЧАЛО

Министърът на туризма Николина Ангелакова вечеря с испанския крал Фелипе VI

18/01/2017 WORLD BG

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в откриването в Мадрид на 37-ото Международно туристическо изложения FITUR – едно от най-големите в света. Както вече WORLDBG писа церемонията ще се състои днес, 18 януари 2017 г., Последни

Leave a Reply