Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството

Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството. До скоро това бе типично за фирмите от „Силиконовата долина” в САЩ, които се смятат за пионери в отлагането на майчинството. Явно тази инициатива се пренася и в Испания.

Няколко валенсиянски фирми вече предлагат да спонсорират служителките си със сумата от 10% от общата цена на процедурата по замразяване на яцеклетки, която струва над 3000 евро, и по този начин да отложат майчинството си.

„Ние подкрепяме решението на жените да станат на по-късен етап майки, което не винаги е свързано с кариерата”, заявяват инициаторите.

Болшинството от жените смятат, че едно такова предложение е революция, която предизвиква много дебати. Други пък са на мнение, че това е „престъпление спрямо жените”. Трети се питат: „Защо жените трябва да избират между работата (кариерата) и майчинството?”

Мария Канделас от испанските профсъюзите ССОО завяви по въпроса:

Посланието, което виждаме зад тези действия е, че ако жената избере да стане майка няма да може да има стабилна професионална кариера.

От бизнес средите твърдят, че никой не задължава жените да отлагат майчинството, а просто им се дава право на избор:

Смятаме, че е абсурдно да се смята, че жените са подложени на какъвто и да е натиск, тъй като това решение е анонимно, лично и поверително, защитава идеята Агустин Беамуд, управител на „Marketing Mediterráneo”.

Отлагане или равенство, нарушение на трудовите права или бизнес полза? Инициативата оставя много неизвестни във въздуха.

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Отпуската по бащинство в Испания вече е двойно по-дълга
Първо Исландия, сега Франция- жените търсят равноправие

Вдигат минималната работна заплата в Испания от началото на 2018 г.

СВЯТ

Заплаха за поставена бомба в български самолет със 180 пътника на борда

18/06/2017 WORLD BG

Заплаха за поставена бомба в български самолет със 180 пътника на борда. Според информация на в-к „Билд” пътниците, пътували от Щутгард за Варна с авиокомпания „България еър” са били евакуирани заради бомбена заплаха в самолета. Последни

БЪЛГАРИЯ

В България е открито най- голямото количество фалшиви пари в света

03/11/2016 WORLD BG

Полицейски водолази са открили в България фалшиви банкноти на стойност около 13 милиона евро (US $ 14.4 милиона), скрити на дъното на язовир в южната част на страната, съобщава вестник „EL MUNDO”. Властите са обяснили, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мароканец нахлу с „ Алах е велик ” по време на сватба в католическа църква в Испания (видео)

05/06/2017 WORLD BG

22 годишен студент от Мароко е нахлул с „ Алах е велик ” по време на сватба в католическа църква в град Валядолид, Испания. Инцидентът е станал в събота след обяд. По време на сватбена Последни

Leave a Reply