Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството

Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството. До скоро това бе типично за фирмите от „Силиконовата долина” в САЩ, които се смятат за пионери в отлагането на майчинството. Явно тази инициатива се пренася и в Испания.

Няколко валенсиянски фирми вече предлагат да спонсорират служителките си със сумата от 10% от общата цена на процедурата по замразяване на яцеклетки, която струва над 3000 евро, и по този начин да отложат майчинството си.

„Ние подкрепяме решението на жените да станат на по-късен етап майки, което не винаги е свързано с кариерата”, заявяват инициаторите.

Болшинството от жените смятат, че едно такова предложение е революция, която предизвиква много дебати. Други пък са на мнение, че това е „престъпление спрямо жените”. Трети се питат: „Защо жените трябва да избират между работата (кариерата) и майчинството?”

Мария Канделас от испанските профсъюзите ССОО завяви по въпроса:

Посланието, което виждаме зад тези действия е, че ако жената избере да стане майка няма да може да има стабилна професионална кариера.

От бизнес средите твърдят, че никой не задължава жените да отлагат майчинството, а просто им се дава право на избор:

Смятаме, че е абсурдно да се смята, че жените са подложени на какъвто и да е натиск, тъй като това решение е анонимно, лично и поверително, защитава идеята Агустин Беамуд, управител на „Marketing Mediterráneo”.

Отлагане или равенство, нарушение на трудовите права или бизнес полза? Инициативата оставя много неизвестни във въздуха.

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Отпуската по бащинство в Испания вече е двойно по-дълга
Първо Исландия, сега Франция- жените търсят равноправие

Вдигат минималната работна заплата в Испания от началото на 2018 г.

българите в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Над 3,5 млн. българи живеят извън България

20/08/2017 WORLD BG

Над 3,5 млн. българи живеят извън България, оформяйки различни общности зад граница. От тях 2,5 млн. са работещите българи по света, докато в България трудово- активното население е едва 2 млн. души. България продължава да Последни

НОВИНИ

FIFA заплаши Испания с изхвърляне от Световното първенство по футбол в Русия’ 2018

15/12/2017 WORLD BG

Световната футболна федерация FIFA е изпратила писмо до Испанската футболна федерация, чрез което се уведомява, че вероятно Испания няма да бъде допусната до участие в Световното първенство по футбол в Русия през 2018 година, пише Последни

Отпуската по бащинство в Испания
ЛЮБОПИТНО

В коя държава мъжете помагат най-много при отглеждането на децата?

13/09/2017 WORLD BG

В коя държава мъжете помагат най-много в отглеждането на децата или къде живеят най-грижовните бащи? За да отговорят на този въпрос група учени от Института по бащинство във Великобритания са направили проучване сред населението на Последни

Leave a Reply