Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството

Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството. До скоро това бе типично за фирмите от „Силиконовата долина” в САЩ, които се смятат за пионери в отлагането на майчинството. Явно тази инициатива се пренася и в Испания.

Няколко валенсиянски фирми вече предлагат да спонсорират служителките си със сумата от 10% от общата цена на процедурата по замразяване на яцеклетки, която струва над 3000 евро, и по този начин да отложат майчинството си.

„Ние подкрепяме решението на жените да станат на по-късен етап майки, което не винаги е свързано с кариерата”, заявяват инициаторите.

Болшинството от жените смятат, че едно такова предложение е революция, която предизвиква много дебати. Други пък са на мнение, че това е „престъпление спрямо жените”. Трети се питат: „Защо жените трябва да избират между работата (кариерата) и майчинството?”

Мария Канделас от испанските профсъюзите ССОО завяви по въпроса:

Посланието, което виждаме зад тези действия е, че ако жената избере да стане майка няма да може да има стабилна професионална кариера.

От бизнес средите твърдят, че никой не задължава жените да отлагат майчинството, а просто им се дава право на избор:

Смятаме, че е абсурдно да се смята, че жените са подложени на какъвто и да е натиск, тъй като това решение е анонимно, лично и поверително, защитава идеята Агустин Беамуд, управител на „Marketing Mediterráneo”.

Отлагане или равенство, нарушение на трудовите права или бизнес полза? Инициативата оставя много неизвестни във въздуха.

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Отпуската по бащинство в Испания вече е двойно по-дълга
Първо Исландия, сега Франция- жените търсят равноправие

Вдигат минималната работна заплата в Испания от началото на 2018 г.

безусловен базов доход
НАЧАЛО

Финландия започва експеримент за въвеждане на безусловен базов доход

07/01/2017 WORLD BG

Финландия първа в Европа започва експеримент за въвеждане на безусловен базов доход за гражданите си. Въпреки че е една от най-развитите страни в Европа, Финландия се сблъсква със сериозен проблем с безработицата. Последните данни за Последни

българите в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Колко са българите, които живеят в Испания?

20/12/2016 WORLD BG

Според последните данни, изнесени от “Padrón Municipal” в Испания живеят 172 926 българи, разпределени в следните области: 1. Madrid con un total de 32,807 búlgaros. (18.97%) 2. Valencia/València con un total de 23,254 búlgaros. (13.45%) 3. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Регистрирани са две земетресения в Испания

24/07/2017 WORLD BG

Регистрирани са две земетресения в Испания, което увеличи притеснението на властите на цяла южна Европа. Двата труса в Испания затварят северно средиземноморската дъга от земни трусове, които се случиха в последните дни в Гърция, Турция, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар