Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството

Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството. До скоро това бе типично за фирмите от „Силиконовата долина” в САЩ, които се смятат за пионери в отлагането на майчинството. Явно тази инициатива се пренася и в Испания.

Няколко валенсиянски фирми вече предлагат да спонсорират служителките си със сумата от 10% от общата цена на процедурата по замразяване на яцеклетки, която струва над 3000 евро, и по този начин да отложат майчинството си.

„Ние подкрепяме решението на жените да станат на по-късен етап майки, което не винаги е свързано с кариерата”, заявяват инициаторите.

Болшинството от жените смятат, че едно такова предложение е революция, която предизвиква много дебати. Други пък са на мнение, че това е „престъпление спрямо жените”. Трети се питат: „Защо жените трябва да избират между работата (кариерата) и майчинството?”

Мария Канделас от испанските профсъюзите ССОО завяви по въпроса:

Посланието, което виждаме зад тези действия е, че ако жената избере да стане майка няма да може да има стабилна професионална кариера.

От бизнес средите твърдят, че никой не задължава жените да отлагат майчинството, а просто им се дава право на избор:

Смятаме, че е абсурдно да се смята, че жените са подложени на какъвто и да е натиск, тъй като това решение е анонимно, лично и поверително, защитава идеята Агустин Беамуд, управител на „Marketing Mediterráneo”.

Отлагане или равенство, нарушение на трудовите права или бизнес полза? Инициативата оставя много неизвестни във въздуха.

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Отпуската по бащинство в Испания вече е двойно по-дълга
Първо Исландия, сега Франция- жените търсят равноправие

Вдигат минималната работна заплата в Испания от началото на 2018 г.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Конституционният съд на Испания обяви за незаконни две резолюции на каталунския парламент

16/02/2017 WORLD BG

Конституционният съд на Испания обяви за незаконни две резолюции на каталунския парламент относно провеждането на референдума за независимост. В тези решения, приети през октомври миналата година, каталунският парламент призовава Женералитат (правителството на Каталуния) да проведе Последни

Великобритания ще облага с данък фирмите
СВЯТ

Нов удар за правителството на Тереза Мей и Brexit

08/03/2017 WORLD BG

Камарата на лордовете взе решение да се дадат правомощия на британския парламент и той да може да наложи вето на споразумението между Обединеното кралство и ЕС за Brexit. Решението беше взето с 366 гласа „ЗА” Последни

НОВИНИ

Французите на бунт срещу испанското вино

30/03/2017 WORLD BG

В четвъртък, в три супермаркета винопроизводители от южната част на Франция са счупили десетки бутилки вино, произведено в Испания и други страни от ЕС. Действието им е в знак на протест срещу подвеждащите етикети, които Последни

Leave a Reply