Испания отново се превръща в една от най-предпочитаните държави за имигриране

Испания отново се превръща в една от най-предпочитаните държави за имигриране.

Освен с екзотика и топлина, с безбройни плажове, прекрасни паркове, умело съхранени старини и богата културна история, които привличат туристите, Испания е държавата, към която отново започнаха да се насочват все повече емигранти.

Статистиката показва, че през изминалата 2016 година испанското население се е увеличило за първи път от 2011 година насам. Икономическото възстановяване на страната е главен фактор за завръщането на емигрантите, както и за по- малкия брой напускащи испанци. Към края на миналата година населението се е увеличило до 46,5 млн. души.

През 2016 г. над 354 хил. от емигриралите зад граница испанци са се завърнали в страната, което е ръст с 22,5%. Това е най-високият брой от 2011 г. насам. В същото време испанците, които са се прибрали у дома, са с над 23 хил. повече от тези, които са заминали.

Изнесените статистически данни показват, че по-голяма част от имигрантите в Испания идват от Румъния, следвана от Мароко и Великобритания.

Легално регистрираните и постоянно пребиваващи българи в Испания са 172 926 и представляват почти 0,4 % от населението на страната.

През последната година Испания се върна на второ място в света, след САЩ, по прием на чужденци. Въпреки безпрецедентния ръст на безработица, отчетен през 2013 г. от около 27%, българските емигранти предпочетоха да останат да живеят в страната поради по-високия стандарт на живот и по-добрите административни услуги, които държавата предоставя на населението. Икономическата криза в страната не оказа влияние върху решението на нашенци да останат да в Испания, като основна причина за това е добрата социална система и интеграцията на населението.

Според испанския статистически институт основният емигрантски поток от България е ситуиран в градовете Мадрид, Валенсия и Аликанте.

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

Испания е най-добрата страна в света за раждане на дете

Здравеопазването в Испания

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Членовете на бившето каталунско правителство бяха посрещнати в затвора с испанския химн

03/11/2017 WORLD BG

Членовете на бившето каталунско правителство бяха посрещнати в затвора с испанския химн. Хункерас, Форн, Турул, Ромева, Рол, Мундо и Вила пристигнаха снощи в „Естремера”- най-модерният затвор в област Мадрид. Свързани

БЪЛГАРИЯ

Заведение в България включва в сметката такса за празни столове

10/08/2017 WORLD BG

Заведение в България включва в сметката такса за празни столове. Ресторантът Miloz Fish & Grill в Созопол е начислявано на гостите сумата от 20 лв. за всеки празен стол. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, Последни

СВЯТ

Страните от „Шенген” въвеждат визи за гражданите на останалите държави

17/11/2016 WORLD BG

Документът, който ще се казва ETIAS, ще струва пет евро и има за цел да се бори с тероризма и незаконната миграция, съобщава днес вестник „Ел Паис”. Европа затяга достъпа до нейните граници заради тероризма Последни

Leave a Reply