Испания отново се превръща в една от най-предпочитаните държави за имигриране

Испания отново се превръща в една от най-предпочитаните държави за имигриране.

Освен с екзотика и топлина, с безбройни плажове, прекрасни паркове, умело съхранени старини и богата културна история, които привличат туристите, Испания е държавата, към която отново започнаха да се насочват все повече емигранти.

Статистиката показва, че през изминалата 2016 година испанското население се е увеличило за първи път от 2011 година насам. Икономическото възстановяване на страната е главен фактор за завръщането на емигрантите, както и за по- малкия брой напускащи испанци. Към края на миналата година населението се е увеличило до 46,5 млн. души.

През 2016 г. над 354 хил. от емигриралите зад граница испанци са се завърнали в страната, което е ръст с 22,5%. Това е най-високият брой от 2011 г. насам. В същото време испанците, които са се прибрали у дома, са с над 23 хил. повече от тези, които са заминали.

Изнесените статистически данни показват, че по-голяма част от имигрантите в Испания идват от Румъния, следвана от Мароко и Великобритания.

Легално регистрираните и постоянно пребиваващи българи в Испания са 172 926 и представляват почти 0,4 % от населението на страната.

През последната година Испания се върна на второ място в света, след САЩ, по прием на чужденци. Въпреки безпрецедентния ръст на безработица, отчетен през 2013 г. от около 27%, българските емигранти предпочетоха да останат да живеят в страната поради по-високия стандарт на живот и по-добрите административни услуги, които държавата предоставя на населението. Икономическата криза в страната не оказа влияние върху решението на нашенци да останат да в Испания, като основна причина за това е добрата социална система и интеграцията на населението.

Според испанския статистически институт основният емигрантски поток от България е ситуиран в градовете Мадрид, Валенсия и Аликанте.

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

Испания е най-добрата страна в света за раждане на дете

Здравеопазването в Испания

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Учениците, родителите и учителите в Испания ще стачкуват на 9 март

06/03/2017 WORLD BG

Платформата за защита на общественото образование (Plataforma Estatal por la Defensa de la Escuela Pública), в която участват организации на родители, ученици и учителските синдикати, призовават за национална училищна стачка, която да обхване всички степени Последни

безплатно мобилно приложение
СВЯТ

Безплатно мобилно приложение по немски език за справяне с често срещаните грешки при писане и говорене

27/11/2016 WORLD BG

Безплатно мобилно приложение е разработено от български студенти в Германия и е насочено за справяне с определителните членове, които са често срещани грешки при говорене или писане на немски език. Борис Идесман обяснява каква е Последни

БЪЛГАРИЯ

КС не забрани бавенето на заплатите на работещите в България

16/01/2018 WORLD BG

Конституционният съд не забрани бавенето на заплатите на работещите в България. Заседанието на най-висшия правораздавателен орган е по искане на омбудсмана Мая Манолова, в което тя иска да се отмени чл. 242 от Кодекса на Последни

Be the first to comment

Вашият коментар