Принц Константин Търновски, син на цар Симеон беше един от най-важните гости по повод първото причастие на принцеса София

Принц Константин Търновски, син на българския цар Симеон и много близък приятел на крал Felipe VI, работи в банка Barclays и е женен за Мария Гарсия де ла Расия. Той е един от главните герои на вчерашното събитие в кралското семейство на Испания.

Принц Константин Търновски позира за снимка заедно с кралската фамилия по повод първото причастие на инфанта София. По-малката от дъщерите на кралете на Испания е приела Свещения Сакрамент вчера сутринта в енорията на colegio Santa María de los Rosales в местността Aravaca Мадрид.

Както традицията в Испания повелява в този тържествен момент инфанта София е била придружена от най-близките си- от родителите си, крал Фелипе VI и кралица Летисия, както и от сестра си принцесата на Астуриас Леонор. На събитието са присъствали и дядовците и бабите. По бащина линия Дон Хуан Карлос и Доня София, по майчина- Хесус Ортиз и Палома Рокасолано, както и прабаба ѝ по майчина линия Менчу Алварес дел Вале.

На традиционната снимка, която се прави в този момент, сред всички лица, които са познати на широката общественост се откроява висок мъж, който с полу-усмивка е застанал на втори план точно до Дон Хуан Карлос. Това е Константин Сакскобурготски ( роден в Мадрид през 1967) принц на Търново. Той е четвъртото от петте деца на българския цар Симеон и съпругата му аристократката Маргарита Гомес-Асебо.

Последният цар на българите- Симеон е изпратен, заедно със семейството си, в изгнание. През септември 1946 комунистическата партия слага край на 13 вековната монархия. Цар Симеон е живял в Александрия (Египет) до 1951 г.

Българското царско семейство винаги винаги е било в близки отношения с испанската кралска фамилия. Цар Симеон поддържа много лични отношения с крал Хуан Карлос. Техните деца практически са израснали заедно. Единия от тях, княз Кирил, принц на Преслав, е прекарал голяма част от живота си живеейки в Паласио де ла Зарзуела.

„Дон Хуан Карлос и Доня София искаха Фелипе да расте с момчета на неговата възраст. Сега Дон Фелипе е много добър приятел на моя син Константин, с който са на една възраст (имат един месец разлика). С Кирил Преславски не са толкова близки, тъй като той замина рано за Съединените щати и след това се установи в Лондон. Но да, те всички са приятели, защото те са на еднаква възраст и и имат едни и същи родители… „,

е казал цар Симеон в едно неотдавнашно интервю за испанската преса.

Много близките приятелски отношения са причината на времето принц Филип да поиска принц Константин Търновски да стане кръстник на по- малката му дъщеря инфанта София.

В действителност принц Константин и съпругата му Мария Гарсия де ла Росия, с която се женят в Мадрид през 1997 г., принадлежат към най- близкия кръг приятели на тогавашния принц Фелипе и приятелката му Летисия. Родителите на двамата близнаци, Умберто и София, споделят с бъдещите крале много вечери и лични неща. Благодарение на своята дискретност те оказват много важна подкрепа на бъдещата кралицата след годежа ѝ през ноември 2003 г. с Фелипе де Борбон и Гърция.

Това е една тясна приятелска връзка, която стига чак до инфанта Кристина. Сестрата на крал Фелипе VI присъства на погребението на принц Кардам в църквата на San Jerónimo el Real през юни 2015 г. Точно по време на разкритията по процеса Noos братът на принц Константин умира след шест години, прекарани в лежаща кома в следствие на пътнотранспортно произшествие.

Константин, който е завършил „Бизнес мениджмънт” в университета Pontificia de Comillas и следдипломна квалификация в престижния американски университета в Колумбия, работи в банка Barclays. По времето на мандата на Джеймс Костос съпругата на Константин Мария Гарсия де ла Расия сътрудничи с отдела по протокола на Посолството на САЩ в Испания.

Испанският крал Фелипе VI е кръстник на българска принцеса

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания се крадат 425 автомобила всеки ден

10/06/2017 WORLD BG

В Испания се крадат 425 автомобила всеки ден. Това показва последното проучване, направено от застрахователната компания Linea Directa. През изминалата 2016 г. в Испания са били откраднати 155 000 автомобила. В сравнение с 2015 г. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: промени при годишния технически преглед (ITV) на автомобилите

15/11/2017 WORLD BG

Промените при годишния технически преглед (ITV) на автомобилите в Испания бяха публикувани миналата сряда в испанския Държавен вестник. На 20 октомври Министерският съвет одобри Кралски указ, с който процедурата на годишния технически преглед на моторните Последни

безработицата в испания
ИКОНОМИКА

Безработицата в Испания е нарастнала с 57 257 души след края на коледната кампания

02/02/2017 WORLD BG

Безработицата в Испания е нарастнала с 57 257 души след края на коледната кампания. Януари винаги е лош месец за пазара на труда. Краят на коледната кампания и зимата оказват въздействие върху икономическата активност, консумацията Последни

Leave a Reply