Протести в Барселона: „Нас не могат да ни излъжат, Каталуния е Испания”

Няколко хиляди души участваха в протести в Барселона, Испания с призив да се „спре сепаратисткия преврат“, пише вестник „La Razon”.

Според весникa демонстрацията е организирана от активисти на „Гражданско общество на Каталуния“ (SCC) под мотото „За свободата, демокрацията и съвместното съществуване“ и се е провела пред сградата на каталунското правителство.

„Ние сме тук, за да привлечем вниманието на хората към факта, че демокрацията, съвместното съществуване и свободата са застрашени от сепаратисткия процес, който представлява и опасност за реда и спазването на закона,

заяви ръководителят на „Гражданско общество на Кталуния” (SCC) Хосе Доминго. Той добави, че чрез организирането на демонстрации искат да се противопоставят на сепаратисткото движение за отделянето на Каталуния от Испания и да се спре „институционалния държавен преврат”.

Протестиращите са носели плакати с лозунги като „НЕ на независимостта, ДА на съвместното съществуване“, „Нас не могат да ни излъжат, Каталуния е Испания“, „Ние оставаме тук и никъде няма да ходим!“

По-рано парламента на Каталуния реши да започне разглеждане на законодателна реформа, която да улесни приемането на законите за независимост. Според тази реформа всички закони, свързани с отделянето на автономната област Каталуния от Испания ще се приемат още на първо четене.

Каталунските власти и редица неправителствени организации смятат, че автономната област Каталуния трябва да се отдели от Испания. Обаче испанското правителство и Конституционният съд на страната обявиха предприетите стъпки в тази насока за незаконни, а много каталунски политици, включително настоящия председател на каталунския парламент Карма Форкадел, са на подсъдимата скамейка. Въпреки това правителството на Каталуния заяви, че ще проведе референдума за независимост преди края на септември 2017 г.

Испанското правителство се опитва да постигне споразумение за преодоляване на кризата с Каталуния

Трима души в Испания са толкова богати, колкото областите Каталуния и Мадрид взети заедно

Be the first to comment

Вашият коментар