Пучдемон от Брюксел: Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес

Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес. Това бе основното послание на Карлес Пучдемон на пресконференцията, свикана от него в белгийската столица Брюксел. Той заяви, че няма да иска политическо убежище в Белдия, както се очакваше, но и няма да се върне в Испания, докато властите не му гарантират справедлив съдебен процес. През цялото време на пресконференцията бившият каталунски президент игнорираше испанските медии и не отговори на нито един техен въпрос, с изключение на каталунската телевизия TV3.

Испанската прокуратура поиска да бъдат повдигнатиобвинения към общо 17 от бившите лидери на Каталуния, които Мадрид уволни, след като задейства член 155 от Конституцията на страната. Всички те са редовно призовани да дават показания на 2 и 3 ноември. Карлес Пучдемон е призован да се яви в съда утре, 2 ноември в 9:00 часа.

Явно Карлес Пучдемон не възнамерява да се яви в съда, тъх като вчера подчерта, че времетраенето на престоя му в Белгия зависи от обстоятелствата и допълни, че ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава и има гаранции за безпристрастен процес, ще се върне незабавно.

Пучдемон каза, че няма намерение да търси убежище в Белгия и добави, че е пристигнал в Брюксел, за да „говори с Европа“. Той определи обвиненията срещу каталунските лидери за „безпочвени“ и каза, че е отишъл в Брюксел да повдигне каталунския въпрос в сърцето на ЕС.

Карлес Пучдемон: Не съм тук, за да търся политическо убежище. Това не е въпрос, който засяга Белгия. В Брюксел съм, защото това е столицата на Европа. Случаят не е такъв и по никакъв начин не е свързан с Белгия. Гласът на каталунците трябва да бъде чут.

Бившият каталунски лидер каза още и че ще участва в предсрочните избори в Каталуния на 21-ви декември и че ще приеме резултата от тях. Според него, ако бъде осъден, Европа ще плати скъпа цена.

В същото време испанското правителство няма нищо против Пучдемон отново да се кандидатира на предстоящите избори в Каталуния на 21 декември.

Испанската прокуратура повдигна обвинения срещу 17 от отстранените лидери на Каталуния

Be the first to comment

Вашият коментар