Първата жена космонавт в света Валентина Терешкова стана на 80 години (видео)

На 6 март 2017 година първата жена космонавт в света Валентина Терешкова стана на 80 години.

Терешкова е единствената жена, летяла в космоса сама.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса.Полетът ѝ в орбита продължава почти три дни, но не минава гладко. Поради грешка в програмата орбитата, по която се е движел космическият кораб не е намалявала, а се увеличавала, което е можело да доведе до потъване в дълбокия космос. На Терешкова ѝ се налага, с помощта на Центъра за управление на мисията да препрограмира ръчно цялата апаратурата и след това благополучно се завръща на родна Земя. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в оставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името „Чайка“ – това е псевдонима ѝ по време на полета.

През 2000 г. Международната асоциация „Жени на годината“ й присъжда титлата „Жена на века“ – „За ненадминати постижения в равноправието на половете“.

Тя е и една от петте жени, които са преминали и завършили успешно обучението за космонавти. Никоя от другите 4 жени, избрани с Терешкова, не е летяла. Въпреки плановете за други полети с участие на жени минават 19 г., преди следващата жена – Светлана Савицка, да участва в космическа мисия.

По случай юбилеят на Терешкова руският президент Владимир Путин я посрещна в „Кремъл”, където я поздрави и ѝ поднесе подаръци.

Изпращат мисия до Луната, която да провери дали човешки крак някога е стъпвал там

Безстрашното момиченце, което НАСА тренира, за да тръгне с първата експедиция за Марс

СВЯТ

Вече няма кой да спасява нелегалните мигранти в Средиземно море

14/08/2017 WORLD BG

Нелегалните мигранти в Средиземно море вече няма кой да ги спасява, тъй като две от големите хуманитарни неправителствени организации преустановяват тази си дейност от съображения за сигурност. Това са германската неправителствена организация Sea Eye и Последни

НАЧАЛО

През 2070 година мюсулманите на планетата ще бъдат повече от християните

02/03/2017 WORLD BG

Изчислено е, че през следващите десетилетия населението на света ще се увеличи и през 2050 година то ще бъде с 35% повече от сега. Това означава, че тогава на Земята ще живеят над 9,3 милиарда Последни

ЛЮБОПИТНО

Авиокомпания качва пътниците на кантар преди да се влязат в самолета

04/11/2017 WORLD BG

Авиокомпания качва пътниците на кантар преди да влязат в самолета. Това е финландската Finnair, чиито директор на отдела Връзки с обществеността Пайвит Толквист заяви, че от началото на ноември са започнали да претеглят на кантар Последни

Be the first to comment

Вашият коментар