Първата жена космонавт в света Валентина Терешкова стана на 80 години (видео)

На 6 март 2017 година първата жена космонавт в света Валентина Терешкова стана на 80 години.

Терешкова е единствената жена, летяла в космоса сама.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса.Полетът ѝ в орбита продължава почти три дни, но не минава гладко. Поради грешка в програмата орбитата, по която се е движел космическият кораб не е намалявала, а се увеличавала, което е можело да доведе до потъване в дълбокия космос. На Терешкова ѝ се налага, с помощта на Центъра за управление на мисията да препрограмира ръчно цялата апаратурата и след това благополучно се завръща на родна Земя. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в оставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името „Чайка“ – това е псевдонима ѝ по време на полета.

През 2000 г. Международната асоциация „Жени на годината“ й присъжда титлата „Жена на века“ – „За ненадминати постижения в равноправието на половете“.

Тя е и една от петте жени, които са преминали и завършили успешно обучението за космонавти. Никоя от другите 4 жени, избрани с Терешкова, не е летяла. Въпреки плановете за други полети с участие на жени минават 19 г., преди следващата жена – Светлана Савицка, да участва в космическа мисия.

По случай юбилеят на Терешкова руският президент Владимир Путин я посрещна в „Кремъл”, където я поздрави и ѝ поднесе подаръци.

Изпращат мисия до Луната, която да провери дали човешки крак някога е стъпвал там

Безстрашното момиченце, което НАСА тренира, за да тръгне с първата експедиция за Марс

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

34 годишен българин загина на място в жестока катастрофа с камион в Испания

15/05/2017 WORLD BG

34 годишен българин загина на място в жестока катастрофа с камион в Испания. Българинът с инициали С.К.Р е починал на място при челен удар между лек автомобил и камион. Инцидентът е станал на километър 20 Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Карлес Пучдемон е готов да поеме властта в Каталуния отново

22/12/2017 WORLD BG

Победител в проведените вчера извънредни регионални избори в Каталуния е партията „Граждани“ (Ciudadanos, Cs), която се бори за запазване на целостта на Испания. Предвожданата от Инес Аримадас Ciudadanos печели 36 места в 135-местния регионален парламент, Последни

БЪЛГАРИЯ

Испанската преса: всеки четвърти българин иска да емигрира

02/09/2017 WORLD BG

Всеки четвърти българин иска да емигрира от България. Изследване на Българската Академия на науките показва, че сънародниците ни предпочитат да започнат нов живот в някоя от европейските държави. Най-много са желаещите да емигрират от северозападна Последни

Be the first to comment

Вашият коментар