38 години от полета на първия български космонавт (видео)

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж, в който участва птрвият български космонавт Георги Иванов и с командир на полета Николай Рукавишников.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се свърже с орбиталната станция „Салют-6“: Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък.

Корабът започва да се върти около Земята в очакване на някакво решение. По някакава ирония на съдбата датата е 12 април 1979 година, когато се навършват 18 години от първия полет на човек в Космоса.

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя и той приземява кораба….Когато достигат земната повърхност, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята.

Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята.
Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети.

Полетът е продължил 1 ден, 23 часа и 1 минута, и нарежда България сред първите шест космически държави в света.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив.
Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов) е български офицер, генерал-лейтенант. Първи български космонавт.

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

На 12 април пък се навършват 56 години от първия космически полет, пилотиран от човек. Полетът е осъществен на 12 април 1961 година, когато пилотираният от съветския космонавт Юрий Алексеевич Гагарин космическия кораб „Восток 1″ извършва една пълна обиколка около Земята.

От 1969 г. 12 април се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Безстрашното момиченце, което НАСА тренира, за да тръгне с първата експедиция за Марс

Изпращат мисия до Луната, която да провери дали човешки крак някога е стъпвал там

Първата жена космонавт в света Валентина Терешкова стана на 80 години (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Важно за абонатите на Bulsatсom: нови промени в програмите на оператора

18/01/2018 WORLD BG

Нови промени в програмите на оператора Bulsatсom на сателит Hellasat 39E стартираха на 16 януари вечерта, съобщава сайта tv-novini.com. От тогава телевизия Евроком вече се излъчва на честота 12.464 H 30000 2/3 DVB-S2/8PSK, като канала Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“

02/06/2017 WORLD BG

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“. Организаторите на тенис- турнира „Ролан Гарос“ са решили да поставят статуя на Рафа Надал, който девет пъти е спечелил купата на този турнир. Bernar Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската Гражданска гвардия задържа 31 българи за кражби на телефони

08/11/2017 WORLD BG

Испанската Гражданска гвардия задържа 31 българи за кражби на телефони. Криминалната банда е съставена от 28 членове и трима лидери, и се занимава с кражби на телефони и часовници по време на местните празници в Последни

Be the first to comment

Вашият коментар