38 години от полета на първия български космонавт (видео)

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж, в който участва птрвият български космонавт Георги Иванов и с командир на полета Николай Рукавишников.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се свърже с орбиталната станция „Салют-6“: Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък.

Корабът започва да се върти около Земята в очакване на някакво решение. По някакава ирония на съдбата датата е 12 април 1979 година, когато се навършват 18 години от първия полет на човек в Космоса.

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя и той приземява кораба….Когато достигат земната повърхност, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята.

Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята.
Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети.

Полетът е продължил 1 ден, 23 часа и 1 минута, и нарежда България сред първите шест космически държави в света.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив.
Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов) е български офицер, генерал-лейтенант. Първи български космонавт.

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

На 12 април пък се навършват 56 години от първия космически полет, пилотиран от човек. Полетът е осъществен на 12 април 1961 година, когато пилотираният от съветския космонавт Юрий Алексеевич Гагарин космическия кораб „Восток 1″ извършва една пълна обиколка около Земята.

От 1969 г. 12 април се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Безстрашното момиченце, което НАСА тренира, за да тръгне с първата експедиция за Марс

Изпращат мисия до Луната, която да провери дали човешки крак някога е стъпвал там

Първата жена космонавт в света Валентина Терешкова стана на 80 години (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Задържаха българин в Испания за фалшификация на годишния технически преглед на МПС

14/12/2017 WORLD BG

Задържаха българин в Испания за фалшификация на годишния технически преглед на МПС. На 9 декември тази година при рутинен контрол в град Ферол, област Галисия, местната полиция е спряла автомобил, собственост на български гражданин. След Последни

авиокомпаниите
БЪЛГАРИЯ

Десетки българи, пътуващи за Испания прекараха нощта на софийското летище

01/09/2017 WORLD BG

Десетки българи, пътуващи за Испания прекараха нощта на софийското летище. Имали са закупени билети и е трябвало да пътуват от София за Мадрид снощи, на 31.08, в 23:35 часа с бизнес полет на авиокомпания „България Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Хванаха българка да шофира с фалшива книжка в Испания

04/12/2017 WORLD BG

Гражданската гвардия хвана 31 годишна българка да шофира с фалшива книжка в Испания. През месец юни 2017 година А.С.К. е била ранена в тежка катастрофа, докато е шофирала личния си автомобил, и настанена в болница Последни

Be the first to comment

Вашият коментар