Радиоактивният облак от северна Европа достигна Испания

В края на месец януари над северната част на Европа и най- вече над Норвегия, беше открито петно със следи от йод-131 във въздуха. През последните седмици това радиоактивно петно се разшири и покри почти целия континент, като вече се намира над Финландия, Полша, Чехия, Франция, Германия и Испания.

Според френската организация IRSN, занимаваща се с ядрени и радиологични рискове, в края на януари 2017 година са открити във въздуха над Норвегия следи от йод-131. През последните седмици петното се е разширило, достигайки повечето европейски страни, дори в северната част на Испания. В съобщение за пресата IRSN съобщи, че вероятно този радиоактивен теч се е появил в района на Балтийско море. Активирани са необходимите протоколи за откриване на източника и се смята, че става въпрос за ядрени взривове. За целта се извършват изследвания със специализирания самолет на въздушните сили на САЩ WC-135 Constant Phoenix, които събират проби от атмосферата.

Първите теории за произхода на това ядрено петно бяха, че Русия тайно е звършила в Арктика ядрен опит. Скоро версията бе отхвърлена, тъй като в атмосферата се намират следи само от йод 131, а в този случай би било логично да има много други радиоактивни изотопи.

Сега във фокус са фармацевтичните компании, тъй като йод-131 се използва широко в някои медицински лечения, базирани на радиоактивност, особено при заболявания от рак и на щитовидната жлеза.

Това не би трябвало да изненада някого, защото през 2011 г. имаше подобен случай, в който радиоактивното петно се разпростря над Европа при много сходни обстоятелства. Тогава се установи, че Институтът за изотопи, Ltd. в Будапеща, който използва този тип изследователски съединения за медицински цели, е имал проблем с филтрите против радиация.

Както тогава, така и сега е трудно да се открие източника на емисии, тъй като йод-131 има период на полуразпад от около 8 дни, така че той вече не е в атмосферата и е много трудно да се проследи.

Какъвто и да е случаят, търсенето продължава и отвъд всички конспиративни теории, които са неизбежно възникнали и продължават да възникват за случая е много важно да се намери източника на проблема възможно най-скоро.

Бойко Борисов разбра чрез фейсбук за бедстваща в Хитрино 97 годишна баба и се притече на помощ

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българка радва испанците с майсторски сувенири и играчки за новогодишната елха

08/12/2017 WORLD BG

Българка радва испанците с майсторски сувенири и играчки за новогодишната елха. Това са ръчно плетени на една игла ангели и новогодишни звезди за украса на коледната елха и могат да се намерят в Палма де Последни

2016
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Лявата партия Podemos ще поиска вот на недоверие срещу правителството на Мариано Рахой

28/04/2017 WORLD BG

Лявата партия Podemos ще поиска вот на недоверие срещу правителството на Мариано Рахой. Ръководството на партията е решило да започне серия от контакти с другите парламентарни групи. Целта е те да се присъединят към искането Последни

БЪЛГАРИЯ

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище

16/08/2017 WORLD BG

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище. Това показва проучване на Unicef сред децата, оставени да учат в България. Всяко пето дете е повтаряло поне веднъж в прогимназиалния етап на образованието си (между 5 и Последни