Разследват вмешателство на Русия и Китай в референдума за BREXIT

Правителствата на Русия и Китай са заподозрени за колапса, който интернет страницата на Великобритания претърпя по време на регистрацията на желаещите британци да гласуват за референдума за brexit. Това становище е изложено в доклад на Комисията по публична администрация и конституционни въпроси, съобщава вестник The Guardian.

Документът не посочва точно кой стои зад разпадането на мрежата, но изтъква, че вече е доказано, че Русия и Китай стоят начело на множество кибератаки и е потвърдено, че Кремъл се е опитал да повлияе на президентските избори в САЩ и Франция.

На 7 юни 2016 г. интернет мрежата се срина 100 минути преди да изтече времето за регистрация на желаещите да гласуват на референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС и това принуди британските министри да удължат срока.

На същия ден британското правителство констатира, че разпадането на мрежата се дължи на неочакваното нарастване на желаещите да се регистрират. Засечено е, че в рамките на няколко часа почти половин милион потребители са влезли в страницата на референдума.

Това е причинило срив на сайта, което е лишило десетки хиляди хора да упражнят правото си на глас.

Според доклада, публикуван в сряда, в последния ден за регистрация, компютърната мрежа е била нападната със злонамерен софтуер с цел да се претовари сайта. В документа се отбелязва, че „Има индикации, че инцидентът е атака DDОS.“

„Ние знаем, че е лесно и много често се прави с botnets …“,

се казва в текста.

„Комисия по публична администрация и конституционни въпроси изразява дълбока загриженост относно твърденията за външна намеса“,

заключава докладът.

Русия спретна страхотна дипломатическа шега, която смрази целия свят (видео)

Испания задържа руския хакер, извършил кибератаката на президентските избори в САЩ

Be the first to comment

Вашият коментар