Над 300 граждани и 17 полицаи са ранени при сблъсъците в Каталуния

Над 300 граждани и 17 полицаи са ранени при сблъсъците в Каталуния, съобщиха от каталунската здравна агенция. Данните са актуализирани към 16:00 часа.

Към 21:00 часа пострадалите са вече над 800, някои от които – сериозно.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обвини испанските власти в употребата на „неоправдано, непропорционално и безотговорно насилие”. По думите му това не само не е спряло желанието на каталунците да гласуват, но име помогнало да си изяснят съмненията, които са имали.

Жители на Каталуния изразиха разочарованието и недоволството си от липсата на реакция от страна на Европейския съюз и Европейската комисия за насилието в областта.

Междувременно стана ясно, че каталунските пожарникари са се мобилизирали да пазят местните хора от… полицейското насилие. „Пожарникарите в Каталуния се налага да пазят гражданите от полицейско насилие. Полицията трябва да пази хората от насилие, а не да го предизвиква”, написа потребител в „Туитър”.

В същото време вицепремиерът на испанското правителство Сорая Саенз де Сантамария похвали действията на националната полиция.

„Абсолютната безотговорност на каталунското регионално правителство и провеждането на референдума бяха компенсирани от професионализма на испанските сили”, заяви тя в пресконференция преди минути.

„Полицията действа според правилата на правосъдието. Те реагираха професионално и пропорционално и винаги са търсели начин да защитят правата и свободите на гражданите”, допълни още Сантамария.

Вицепремиерът стигна и по-далеч като заяви, че за създалата се ситуацията има виновен, намеквайки, че това е Карлес Пучдемон. „Той не може да се справи със задачата, когато става въпрос за демокрация. Преди много време ние се освободихме от демокрация, в която един човек ни казваше какво трябва да правим”, коментира Сантамария.

„Испания е консолидирана и силна демократична страна, в която правата и задълженията на нейните граждани стоят над желанията на лидерите ѝ”, завърши Сантамария.

Испанските власти пък съобщиха за 17 пострадали служители на правоохранителните органи.

Междувременно регионалното правителство на Каталуния обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Около 10 часа сутринта премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон успя да упражни правото си на глас в Корнела де Тери, село в провинция Жирона . Той не успя да гласува в предварително обявената избирателна секция в град Жирона, тъй като малко по- рано полицаи нахлуха там и конфискуваха бюлетините и рекламните материали за вота.

Малко по-късно стана ясно, че властите са прибегнали до още една крайна мярка – спрян е интернет, за да не може да се отправят призиви от мрежата. Освен това бяха спрени всякакви граждански полети на самолети и хеликоптери над Барселона, където летят само полицейски вертолети.

издирват
КРИМИНАЛНИ

Издирват се двама души, които са успели да влязат в Испания с кола, пълна с оръжие

12/01/2017 WORLD BG

След грандиозно преследване на лек автомобил, от испанската полиция издирват двама души. Това е станало на 11 януари, сряда, в късния следобед на френско-испанската граница до град Jonquera в Каталуния. Общинската полиция в граничния град Последни

ОБЩЕСТВО

Българка роди на остров Бали по време на изригването на вулкана

28/11/2017 WORLD BG

Българка роди на остров Бали по време на изригването на вулкана. Новороденото момиченце ще носи красивото име Аурора, а майка му се била зарекла, че ще роди тогава, когато изригне вулкана. Така и станало. Ирена Последни

безработицата в испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Броят на безработните в Испания е намалял с 541 700 души през 2016 г.

26/01/2017 WORLD BG

През 2016 година броят на безработните в Испания е намаляла с 541 700 души, което е с 11,3% повече отколкото през 2015 година. Тези данни показват, че е записан четвърти пореден годишен спад и е Последни

Leave a Reply