Испанският премиер Мариано Рахой смята, че е дошло времето да се въведе единна данъчна система в ЕС

Европа трябва да се стреми към създаване на единна данъчна система, заяви министър-председателят на Испания Мариано Рахой по време на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд в град Малага.

„Европа трябва да има единен пазар и единна валута. Аз мисля, че е време да се въведе единна данъчна система ако искаме повече интеграция”, заяви Рахой.

Испанският премиер напомни, че на 25 март 2017 година в Рим ще се проведе среща по случай 60 годишнината от подписването на Римския договор.

„В днешни дни се чуват много гласове против европейската интеграция. Гласове, които идват както от вътре, така и извън ЕС. Но не трябва да забравяме, че докато се подпише Римският договор трябваше да минат две световни войни, а сега Европейският съюз е Най- развитият икономически район в света с много високо ниво на социалните дейности, където хора от целия свят имат желание да живеят и никой не иска да си тръгва. Живеем на мястото с най-високия жизнен стандарт и сме длъжни да положим усилия, с които да отговорим на нуждите на европейските граждани. Приоритетите трябва да бъдат: въпросът с имиграцията, борбата с тероризма, външната безопасност, създаването на нови работни места и повишаването на пенсиите. На срещата в Рим ние трябва да конкретизираме бъдещата посока на общността“.

Мариано Рахой заяви също, че по време на XXV-та испанско-френска срещата на върха са били подписани споразумения за разменянето между испанските и френските органи за сигурност на документи, свързани с борбата срещу терористичната организация ЕТА.

Също така са били обсъдени енергийните връзки в Бискайския залив, които ще получат европейско финансиране през 2017 година. Става дума за проекта за газопровод „Midkat“, който ще свърже Каталуния с южна Франция и трябва да бъде завършен в началото на 2020 г.

На срещата в Малага присъстваха министрите на външните работи, вътрешните работи, правосъдието, развитието, образованието, културата, енергетиката и икономията на двете страни.

Франция е водещия търговски партньор на Испания. Тя е главната дестинация на испанския износ, тя е на второ място по внос на стоки в Испания, на четвърто място по инвестиции и на второ място по брой на туристите, посетили иберийския полуостров.

По време на срещата са били подписани редица споразумения за борба с тероризма, трафика на наркотици и безопасността, както и сътрудничество в областта на висшето образование, интелектуалната собственост и инвестициите.

Испанското правителство се опитва да постигне споразумение за преодоляване на кризата с Каталуния

Европейската комисия заплаши Испания със съд

ЛЮБОПИТНО

Кога трябва да украсим Коледната елха?

06/12/2016 WORLD BG

Присъствието на Коледната елха по домовете на хората има много дълга история и тази традиция винаги стопля сърцата на всички. Макар и вече живата елха да отстъпва пред изкуствената, тя допринася за истинското празнично настроение. Последни

ЛЮБОПИТНО

Защо Израел и Австралия участват в „Евровизия”, а Русия- не?

14/05/2017 WORLD BG

Защо Израел и Австралия участват в „Евровизия”, а Русия- не? 1. Русия Причината Русия тази година да не участва в „Евровизия” са украинските власти. Те забраниха на руската участничка да влезе в страната. Властите в Последни

ОБЩЕСТВО

Испанка е най-възрастният човек в Европа

17/04/2017 WORLD BG

Ана Вела Рубио е родена на 29 октомври 1901 г. в град Кордоба. По професия е била шивачка и от дълги години живее в Каталуния. Тя е призната за най-възрастният човек в Испания и в Последни