Испанският премиер Мариано Рахой смята, че е дошло времето да се въведе единна данъчна система в ЕС

Европа трябва да се стреми към създаване на единна данъчна система, заяви министър-председателят на Испания Мариано Рахой по време на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд в град Малага.

„Европа трябва да има единен пазар и единна валута. Аз мисля, че е време да се въведе единна данъчна система ако искаме повече интеграция”, заяви Рахой.

Испанският премиер напомни, че на 25 март 2017 година в Рим ще се проведе среща по случай 60 годишнината от подписването на Римския договор.

„В днешни дни се чуват много гласове против европейската интеграция. Гласове, които идват както от вътре, така и извън ЕС. Но не трябва да забравяме, че докато се подпише Римският договор трябваше да минат две световни войни, а сега Европейският съюз е Най- развитият икономически район в света с много високо ниво на социалните дейности, където хора от целия свят имат желание да живеят и никой не иска да си тръгва. Живеем на мястото с най-високия жизнен стандарт и сме длъжни да положим усилия, с които да отговорим на нуждите на европейските граждани. Приоритетите трябва да бъдат: въпросът с имиграцията, борбата с тероризма, външната безопасност, създаването на нови работни места и повишаването на пенсиите. На срещата в Рим ние трябва да конкретизираме бъдещата посока на общността“.

Мариано Рахой заяви също, че по време на XXV-та испанско-френска срещата на върха са били подписани споразумения за разменянето между испанските и френските органи за сигурност на документи, свързани с борбата срещу терористичната организация ЕТА.

Също така са били обсъдени енергийните връзки в Бискайския залив, които ще получат европейско финансиране през 2017 година. Става дума за проекта за газопровод „Midkat“, който ще свърже Каталуния с южна Франция и трябва да бъде завършен в началото на 2020 г.

На срещата в Малага присъстваха министрите на външните работи, вътрешните работи, правосъдието, развитието, образованието, културата, енергетиката и икономията на двете страни.

Франция е водещия търговски партньор на Испания. Тя е главната дестинация на испанския износ, тя е на второ място по внос на стоки в Испания, на четвърто място по инвестиции и на второ място по брой на туристите, посетили иберийския полуостров.

По време на срещата са били подписани редица споразумения за борба с тероризма, трафика на наркотици и безопасността, както и сътрудничество в областта на висшето образование, интелектуалната собственост и инвестициите.

Испанското правителство се опитва да постигне споразумение за преодоляване на кризата с Каталуния

Европейската комисия заплаши Испания със съд

хаос по световните летища
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Арестуваха служители на летище Барахас в Мадрид заради куфари с кокаин

05/02/2018 WORLD BG

Арестуваха служители на летище Барахас в Мадрид заради куфари с кокаин, съобщава испанската телевизия „Antena3”. Испанската Национална полиция е задържала двама души, работещи на Термина 1 на летище Адолфо Суарез- Мадрид Барахас. Те са изнасяли Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Кога местим стрелките на часовника, за да се върнем към астрономическото време

27/09/2017 WORLD BG

В края на този месец ще се върнем към астрономическото време, което означава, че трябва да преместим стрелките на часовника с един час назад. Това трябва да стане в неделя, на 29 октомври 2017 г. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

50 български ученици пристигат на обучение в Испания

19/01/2018 WORLD BG

50 български ученици пристигат на обучение в Испания. Проектът, финансиран от европейската програма „Еразъм+” ще доведе учениците от 4 търговски гимназии на 3-седмичен стаж в реална работна среда. В град Сарагоса с тях ще бъдат Последни