Великобритания започна частично регистриране на европейските граждани

На 28 август 2018 г. Великобритания започна частично регистриране на европейските граждани, които искат да останат на острова след излизането на страната от Европейския съюз. За целта правителството пусна временно в действие платформа за електронно подаване на молбите, която трябва да заработи на пълни обороти до края на годината, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

За момента само 4000 европейски граждани могат да подадат по електронен път молбите си за получаване на статут за постоянно пребиваване във Великобритания. Това са всички европейци, които работят в 12 държавни здравни заведения в Северозападна Великобритания, както и преподаватели и студенти от три университета в град Ливерпул.

Ако платформата работи добре, чрез нея ще се подават всички молби за регистриране на европейските граждани и получаване на статут за постоянно пребиваване във Великобритания и няма да е необходимо да се ходи до съответните служби. От правителството напомниха, че такъв статут ще получат само европейците, които са живели в страната през последните пет години.

Таксата за обработването на документите е 65 £ за възрастните и 32,5 £ за деца до 16 години.

През следващите месеци през този процес ще трябва да преминат почти 4 000 000 европейски граждани, които живеят постоянно в страната и желаят да останат там.

Правата на българите във Великобритания са гарантирани след Brexit

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар