Европейската комисия е категорична: референдума в Каталуния е незаконен

Европейската комисия обяви, че референдума в Каталуния е незаконен, тъй като е в разрез с испанската конституция, пише вестник Independent. Комисията категорично заяви, че случващото се в Каталуния е въпрос от вътрешната политика на Испания и няма да се вслуша в призивите да се намеси.

„Това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде разгледан в съответствие с основния закон на държавата. Ако референдумът беше организиран и проведен в съответствие с испанската конституция, това щеше да означава, че Каталуния щеше да се окаже извън Европейския съюз (ЕС)”, заяви говорител на ЕК.

ЕК, която е изпълнителният орган на ЕС, призова всички страни да „се придвижат много бързо от конфронтация към диалог”.

По отношение на призива на каталунския премиер Карлес Пучдемон ЕС да не отвръща поглед от полицейското насилие срещу гласоподаватели в изявлението на ЕК пише:

„…насилието никога не може да бъде инструмент в политиката. Вярваме на ръководството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява този труден процес при пълно зачитане на испанската конституция и на основните граждански права, залегнали в нея”.

Референдумът от 1 октомври няма законен статут, след като беше блокиран от правителството и Конституционния съд в Мадрид, тъй като е в разрез с конституцията на Испания от 1978 г, в която е заложено, че Испания не може да бъде разделена. Освен това почти няма знаци за подкрепа за независимост на Каталуния от страна на други части на Испания, а напротив. Случилото се в Каталуния събуди патриотизма и обедини испанците от останалите области.

Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: Драконът в Sierra Calderona

29/04/2017 WORLD BG

Драконът в Sierra Calderona се намира в близост до селото Gilet (Валенсия). В подножието на планината Redona (известна още като La Peña, намираща се в Природен парк Sierra Calderona), се намира една странна, необитаема сграда. Последни

НОВИНИ

Забраняват употребата на WhatsApp от младежи под 16 годишна възраст

28/04/2018 WORLD BG

Новата директива на ЕС за защита на личните данни принуждава компаниите, които използват такива, да променят политиката си. Една от тях е WhatsApp, въпреки че седалището на фирмата се намира в САЩ. В официално обръщение Последни

СВЯТ

Авиокомпанията EASYJET напуска Великобритания заради BREXIT

23/08/2017 WORLD BG

EASYJET напуска Великобритания заради BREXIT. Нискотарифната компания реши да премести седалището си във Виена, Австрия и по този начин да защити европейските си права, след като Великобритания напусне Европейския съюз. От ръководството на авиокомпанията вече Последни

Be the first to comment

Вашият коментар