Европейската комисия е категорична: референдума в Каталуния е незаконен

Европейската комисия обяви, че референдума в Каталуния е незаконен, тъй като е в разрез с испанската конституция, пише вестник Independent. Комисията категорично заяви, че случващото се в Каталуния е въпрос от вътрешната политика на Испания и няма да се вслуша в призивите да се намеси.

„Това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде разгледан в съответствие с основния закон на държавата. Ако референдумът беше организиран и проведен в съответствие с испанската конституция, това щеше да означава, че Каталуния щеше да се окаже извън Европейския съюз (ЕС)”, заяви говорител на ЕК.

ЕК, която е изпълнителният орган на ЕС, призова всички страни да „се придвижат много бързо от конфронтация към диалог”.

По отношение на призива на каталунския премиер Карлес Пучдемон ЕС да не отвръща поглед от полицейското насилие срещу гласоподаватели в изявлението на ЕК пише:

„…насилието никога не може да бъде инструмент в политиката. Вярваме на ръководството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява този труден процес при пълно зачитане на испанската конституция и на основните граждански права, залегнали в нея”.

Референдумът от 1 октомври няма законен статут, след като беше блокиран от правителството и Конституционния съд в Мадрид, тъй като е в разрез с конституцията на Испания от 1978 г, в която е заложено, че Испания не може да бъде разделена. Освен това почти няма знаци за подкрепа за независимост на Каталуния от страна на други части на Испания, а напротив. Случилото се в Каталуния събуди патриотизма и обедини испанците от останалите области.

Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”

Be the first to comment

Вашият коментар