Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”

Референдум за независимост на Каталуния: над 2,2 млн. гласували, от тях- 90% с „ДА”. По-точно по последни данни на автономното правителство в референдума са участвали 2 262 424 души, от тях с “да” са гласували 2 020 144 (90,09%), с “не” 176 565 (7,87%), с бели бюлетини 45 586 (2,03%) и 20 129 невалидни (0,89%). Данните са актуални към 20:00 часа на 01.10.2017 г.

Организации и профсъюзи, отстояващи независимост на Каталуния, отправиха призив за обща стачка в автономната област на 3 октомври, съобщи в. “Вангуардия”, като цитира ръководителя на групировката “Омниум” Жорди Куишарт.

Каталунското правителство, което е за независимост, заяви, че днес Испания “е срам за Европа” заради начина, по който се опита да смаже опита на Каталуния да проведе референдум за отцепване, предаде Асошиейтед прес.

Правителственият говорител Жорди Турул каза, че действията на полицията са “пълна диващина, международен скандал”.

“Испанската държава се постави в много неизгодно положение в очите на света, като наруши правата на човека и ще трябва да отговаря за това пред международни съдилища”, заяви Турул. Въпреки действията на полицията по думите на говорителя “гласували са милиони”. Полицията е успяла да затвори 319 от около 2300 секции, каза Турул.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че върховенството на закона е надделяло в Каталония, защото референдумът за независимост на регион, който бе забранен от Конституционния съд, е бил блокиран, предава AFP. „Днес нямаше никакъв референдум за самоопределение в Каталония. Върховенството на закона остава на власт с цялата си сила“, каза той по телевизията.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че испанското правителство е направило „каквото трябва“, за да спре референдума за независимост на Каталония, пише El Pais. Премиерът на Кралство Испания подчерта, че разбира „фрустрацията“ на каталонците и „съжалява за това“.

Регионалното правителство на Каталуния съобщи, че 844 души са ранени при сблъсъци с полицията, която се намеси, за да не допусне гласуване в забранения от закона референдум за независимост от Испания, предаде Ройтерс.

Над 300 граждани и 17 полицаи са ранени при сблъсъците в Каталуния

Be the first to comment

Вашият коментар